Puhkaiseeko aurinkopaneelien hinta Euroopassa lattian?

Puhkaiseeko aurinkopaneelien hinta Euroopassa lattian?

Kiinalaisten aurinkopaneelien anti-dumping -rajoitukset EU:ssa ovat päättyneet, hintojen ennakoidaan laskevan jopa 30% ja vuoden 2019 kysynnän kasvavan 40%.

Monet alan toimijat ovat riemuinneet uutisesta, että Euroopan Komissio lopetti keskiyöllä 3.9. minimihintojen soveltamisen Kiinassa, Taiwanissa ja Malesiassa valmistetuille aurinkokennoille ja aurinkopaneeleille.

Miten kauan hinnat laskevat?

Kansainvälisen IHS Markit -analyysiyhtiön analyytikko Josefin Berg kertoi PV Magazine -julkaisulle yhtiönsä arvioivan aurinkopaneelien hintojen laskevan uusissa toimitussopimuksissa jopa 30% tulevina viikkoina.

– Järjestelmätoimittajille ja energiayhtiöille sellainen pudotus merkitsee projektikustannusten ja vastaavasti aurinkoenergian hinnan välitöntä alenemista sekä parantaa jo sovittujen projektien katetta, sanoo Berg.

Viime vuoden tammikuussa kerroimme UUTISESSAMME, miten paneelien hinnat olivat vuoden 2016 aikana laskeneet jopa 35% noin 36 dollarisentin tasoon wattia kohden. Silloin Bloomberg arvioi valmistajien myyvän tavaraansa jopa tappiolla.

Rajoitusten poistuttua sähköposti on laulanut hyvin aktiivisesti erilaisia kiinalaisia tarjouksia, joissa pohjahinta taitaa nyt olla noin 20 eurosenttiä watilta eli 25 dollarisenttiä. Pudotusta reilussa puolessatoista vuodessa jälleen 30%! Onko tämä nyt jo IHS Markitin ennakoima lasku vai vieläkö se jatkuu? Muutama seuraava viikko kertoo…

Kysyntä kasvaa 40% vuonna 2019?

Bergin mukaan rajoitusten poistamisen suurin vaikutus tulee olemaan kysynnän kasvu. Lisääntyvä kilpailu kannustaa kasvun Euroopassa jopa 40%:iin IHS Markitin arvion mukaan.

– Erityisesti Etelä-Euroopan suuret operaattorimittakaavan projektit tulevat hyötymään kilpailun lisääntymisestä, olipa kysymys julkisista hankkeista tai yksityisistä sähkönostosopimuksiin (PPA) perustuvista projekteista, sanoo Berg.

IHS Markitin kesäkuussa julkaistussa KYSYNTÄENNUSTEESSA analyytikot olivat jo arvioineet hintarajoitusten poistumisen hyvin todennäköiseksi. Tämän vuoksi ei ole tarvetta muuttaa arviota, jonka mukaan Euroopassa asennetaan vuonna 2018 noin 12 gigawattia (GW) uutta aurinkosähkökapasiteettia ja 17 GW vuonna 2019.

Kehityksen vedenjakaja

Aurinkoenergia-alan etujärjestö SolarPower Europe – joka on pitkään kritisoinut rajoituksia – on kiitellyt päätöstä ja kutsuu sitä ”vedenjakajaksi” ja ”uudeksi aurinkoajaksi” Euroopan aurinkoenergiateollisuudelle. Järjestön mukaan Euroopan Komissio on rajoitusten lopettamisella poistanut suurimman yksittäisen esteen aurinkoenergian kasvulle Euroopassa.

– Hintarajoitukset ovat tehneet aurinkosähkön paljon tarpeellista kalliimmaksi Euroopassa, sanoo järjestön toimitusjohtaja James Watson. – Niiden poistamisen ansiosta aurinkosähkö tulee olemaan halvinta sähköä monissa Euroopan maissa. Tämä tarkoittaa, että paljon useammat kuluttajat ja hallitukset voivat investoida aurinkoon.

Watsonin mukaan rajoitusten poistaminen tulee myös palvelemaan eurooppalaisia valmistajia läpi koko arvoketjun.

EU ProSun -yhdistys on ollut yhtä kiihkeä rajoitusten kannattaja kuin SolarPower Europe vastustaja. EU ProSun totesi päätöksen varmistuttua, että aurinko on jo halvinta sähköä Euroopassa, eikä muutu sen halvemmaksi, vaikka rajoitukset poistetaan.

– Vain maahantuojien katteet kasvavat hiukan, toteaa yhdistys. – Mutta vahinko alan valmistavalle teollisuudelle – ja koko arvoketjulle – tulee olemaan tuhoisa.

Jouko Lampila | Lähde: IHS Markit, PV Magazine