Googlelle Suomeen 190 megawattia tuulivoimaa

Googlelle Suomeen 190 megawattia tuulivoimaa

Markkinaehtoinen tuulivoima etenee Suomessa, kun Google on allekirjoittanut kolme uutta PPA-sopimusta, joilla se ostaa kolmen suomalaisen tuulipuiston tuotannon.

PPA-sopimus (Power Purchase Agreement) tarkoittaa sopimusta, jossa ostaja ostaa voimalaitoksen tuottaman energian sovitulla hinnalla ja itse laitos jää rakennuttajan tai rahoittajan omaisuudeksi. Menettely on maailmalla käytössä hyvin laajasti suurten tuuli- ja aurinkovoimaloiden investoinneissa, ja lisääntymässä myös Suomessa.

Google käyttää uusiutuvaa sähköä

Aikaisemmin tänä vuonna Google kertoi hankkineensa vuonna 2017 kaiken käyttämänsä sähkön uusiutuvista energialähteistä. Tämä toteutti yhtiön joulukuussa 2016 asettaman tavoitteen 100% uusiutuvan sähkön käytöstä kaikissa kansainvälisissä toiminnoissaan niin palvelinkeskuksissa kuin toimistoissa.

Google-2

Uusiutuvan sähkön suurimmat ostajat USA:ssa, Euroopassa ja Meksikossa maaliskuussa 2018. Lähde: Bloomberg New Energy Finance.

Vuonna 2017 Google oli maailman suurin uusiutuvaa sähköä ostava yhtiö. Se hankki sähköä kapasiteetiltaan yhteensä kolmen gigawatin (GW) voimalaitoksista, joiden rakentaminen on tuottanut yli kolmen miljardin US-dollarin investoinnit ympäri maailmaa. Ostetun energian määrä ei ole tiedossa.

Suomessa on tilaa tuulivoimaloille

Pohjanmaalla ja yleensä Läns-Suomessa rakennetaan paljon tuulivoimaa. Tässä tapauksessa rakennettavat laitokset sijoittuvat Isojoelle, Närpiöön ja Kannukseen.

Lakiakangas

Lakiakankaalla Isojoella on entuudestaan kaksi tuuliturbiinia, jotka saavat nyt seurakseen 12 uutta.

Isojoella on entuudestaan kahden tuuliturbiinin voimalaitos ja sinne ollaan parhaillaan rakentamassa kahdentoista 4,2 megawatin (MW) turbiinin laajennusta. Rakennuttaja on CPC Finland.

Närpiöön tulee Neoenin 80% ja Prokon Finlandin 20% omistama yhteensä 81 MW tuulipuisto. Sen rakennustyöt pyritään aloittamaan vuoden loppuun mennessä ja saattamaan valmiiksi vuoden 2019 loppuun mennessä. Tuulipuistoon tulee 18 turbiinia.

Myös Kannukseen tuleva Kuuronkallion tuulipuisto on tarkoitus saada valmiiksi vuoden 2019 loppuun mennessä. Projektin omistaja on WPD Finland ja laitoksen kapasiteetiksi tulee yhteensä 60 MW.

Ulkomaiset investoijat asialla

Suomessa on isoja kotimaisia tuulivoimayhtiöitä, mutta tässä tapauksessa kaikki sijoittajat tulevat Keski-Euroopasta. Neoen on ranskalainen, maailman johtaviin itsenäisiin uusiutuvan sähkön tuottajiin kuuluva yhtiö. Muut sijoittajat ovat taustaltaan saksalaisia.

Pohjois-Suomessa on paljon tilaa tuulivoimalle ja sähköalan toimijat peräänkuuluttavat keskitettyä selvitystä, jonka perusteella pohjoiseen olisi mahdollista suunnitella laitokset, jotka sinne sopivat, eivätkä vahingoita matkailu- ja muita paikallisia elinkeinoja. Keskitetty suunnitelma antaisi samalla mahdollisuuden toteuttaa tarvittavat sähkölinjat järkevällä tavalla.

Jouko Lampila | Lähde: Clean Technica