Aurinkopaneelien hinta ennätysalhaalla ja jatkaa laskuaan

Aurinkopaneelien spottihinta maailmanmarkkinoilla on laskenut välipäivinä niin alas, että valmistajat luultavasti myyvät niitä tappiolla, arvioi kansainvälinen uutiskanava Bloomberg.

Spottihinta laski 2,4 prosenttia ja päätyi PVinsights-tilaston mukaan ennätyksellisen alhaiseen 36 dollarisentin wattihintaan 28. joulukuuta. Tämän päivän kurssilla se tarkoittaa noin 34 eurosenttiä, eli tyypillisen 250 watin paneelin veroton tukkuhinta olisi noin 85 euroa.

– Hintataso vastaa useimpien valmistajien alhaisinta kustannustasoa, sanoo Cowen & Co:n analyytikko Jeffrey Osborne. – Kenelle tahansa olisi hyvin haasteellista valmistaa paneeleja kannattavasti tuolla hintatasolla. Keskimääräinen kustannustaso viimeisellä vuosineljänneksellä oli useimmilla valmistajilla 36–38 dollarisentin välillä.

hintakehitys

Paneelihintojen romahdus jatkuu. Kiinan paneelituotannon kasvu kärjistää maailmanlaajuista ylitarjontaa. Piipohjaisten aurinkopaneelien keskihinnan kehitys vuonna 2016.

Hintataso on myös alhaisempi kuin suuren kiinalaisen valmistajan Trina Solarin ennakkoarviot. Vuoden 2015 suurin valmistaja arvioi pudottavansa kustannustason 40 senttiin vuoden loppuun mennessä, toisen vuosineljänneksen 45 sentistä.

Joidenkin valmistajien kustannustaso säilyy kuitenkin kilpailukykyisenä näinkin alhaisilla hinnoilla. Canadian Solar Inc. on toiseksi suurin valmistaja ja he ilmoittivat kustannustasokseen 37 senttiä kolmannella vuosineljänneksellä, laskua 2 senttiä edellisestä neljänneksestä. Yhtiön mukaan heidän kustannustasonsa on markkinoiden matalimpia ja sen odotetaan laskevan 29 dollarisentin tasolle vuoden 2017 loppuun mennessä. Monet yhtiön kilpailijat ennakoivat kustannustasonsa olevan myös lähellä 30 sentin tasoa silloin.

Jouko Lampila | Lähde: Bloomberg