Entistä parempia ledituotteita rullalta rullalle – ajoneuvoista arkkitehtuuriin

Entistä parempia ledituotteita rullalta rullalle – ajoneuvoista arkkitehtuuriin

VTT kehittää eurooppalaishankkeessa yhdessä suomalaisten Flexbrightin ja Lighting Design Collectiven kanssa uudenlaisia LED-valonlähteitä laajoille, taipuisille ja läpinäkyville alustoille.

Massatuotantoon sopiva, helposti räätälöitävä ledikalvo mahdollistaa suurten pinta-alojen valaisun ja näyttöteknologian tuomisen mm. ajoneuvoihin, kasvihuoneisiin, kauppakeskuksiin ja arkkitehtuurivalaistukseen.

Kolmivuotisessa Delphi4LED-hankkeessa kehitetään LED-rakenteiden suunnittelu- ja simulointityökaluja, jotta ne vastaavat paremmin nopeasti uudistuvan valaistusteollisuuden ja valaistusta käyttävien tarpeita. 

Lämmönhallinta on keskeinen LED-valaisimen suorituskykyyn ja luotettavuuteen vaikuttava tekijä. LED-komponentin toimintaan vaikuttavat sen sähköiset ja optiset ominaisuudet, joita nykyisillä suunnittelutyökaluilla on vaikea kokonaisvaltaisesti huomioida.

foildemo800x500

Suomalaisen Flexbrightin perusmoduuli voidaan varustaa halutulla määrällä, halutun värisiä ja tehoisia ledejä. Moduuli voidaan varustaa antureilla, aurinkokennoilla, paristoilla ja muilla varusteilla asiakkaan tarpeiden mukaan.

Uutena ratkaisuna kehitettävät simulointimallit huomioivat nämä tekijät yksinkertaistetussa muodossa, mikä säästää ohjelmistojen laskentakapasiteettia ja näin mahdollistaa entistä kokonaisvaltaisemman suunnittelun.

 Vakioiduilla mittauksilla ledeistä tuotetaan sähköinen standardoitu datalehti, joka siirretään mallinnusohjelmaan. Näin suunnitteluvirheiden ja toistokierrosten lukumäärä vähenee ja tuotteet saadaan markkinoille entistä nopeammin, edullisempina ja parempilaatuisina.

Teknologian tutkimuskeskus VTT:n koordinoima Suomen konsortio soveltaa Delphi4LED-projektin tuloksia taipuisille, suuren pinta-alan läpinäkyville kalvorakenteille perustuvien LED-valonlähteiden kehittämisessä. Tällaiset täysin uudentyyppiset rakenteet mahdollistavat entistä ohuempien, muotoiltavien valaisin- ja näyttörakenteiden toteutuksen. Esimerkiksi monivärinen videotaulu voidaan integroida suorien tai kaarevien lasien väliin.

Projektin nettisivu löytyy TÄÄLTÄ

Jouko Lampila | Lähde: VTT