Vaasa tekee historiaa: 12 tuliterää biokaasubussia liikenteeseen

Vaasa tekee historiaa: 12 tuliterää biokaasubussia liikenteeseen

Vaasan kaupungin 12 tuliterää biokaasubussia tulivat liikenteeseen viime viikolla. Samalla avattiin Vaasan seudun ensimmäinen liikennekaasun tankkausasema Stormossenilla.

Suunnittelupäällikkö Pertti Hällilän mukaan Vaasan biokaasubussiprojekti on ensimmäinen laatuaan Suomessa.

– Se edistää merkittävällä tavalla kotimaisen puhtaan teknologian käyttöönottoa koko alueella, niin biokaasun tuotannon, jakelun kuin liikennekäytönkin osalta. Saimme tästä hankinnasta Motivan kunniamaininnan cleantechin käyttöönoton edistämisestä, summaa Hällilä.

Scanian valmistamat bussit ovat ympäristöystävällisempiä, moderneja ja esteettömiä.

– Näillä 12 biokaasubussilla voidaan korvata fossiilisia polttoaineita 280 000 diesellitran verran vuodessa. Hiilidioksidipäästöt ovat samaa luokkaa kuin täyssähköautojen, joiden käyttövoimasähkö on tuotettu tuulivoimalla, kertoo Hällilä.

Biokaasubusseilla ajetaan eniten liikennöidyillä linjoilla. Viikonloppuisin ja kesällä biokaasubusseja liikennöi jokaisella linjalla.

Uudet bussit ovat esteettömiä ja kyljissä koreilee Vaasan siluetti

Bussien etu- ja keskiosa ovat kynnyksettömiä, ja keskioven kohdalla on myös ulosvedettävä ramppi painavimmillekin sähköpyörätuoleille. – Koko ovien puoleinen kylki niiaa 6 cm alaspäin, Hällilä kuvailee.

Kaasubussit tunnistaa liikenteessä Vaasan oranssista kaupunkisiluetista sekä teemasta Puhtaammin biokaasulla. Bussit on numeroitu ja merkitty tunnuksella A1–A12.

Hällilän mukaan bussit on hankittu kaupungille leasing-sopimuksella, ja ne omistaa rahoitusyhtiö. Sopimuksen päätyttyä kaupunki voi halutessaan hankkia ne kokonaan omistukseensa.

Banaaninkuoret Stormossenin kautta tankkiin

Stormossenin läheisyyteen avataan kaasubussien hidastankkausasema, jossa bussit tankataan öisin.

Vaasan seudun kotitalouksien biojätteestä sekä Vaasan Veden jäteveden lietteestä, voidaan Stormossenin jalostamolla valmistaa biokaasua noin 1000 henkilöauton tarpeisiin bussien kulutuksen lisäksi.

– Bussien tankkausaseman viereen avataan henkilöautoille tarkoitettu pikatankkausasema, kertoo toimitusjohtaja Leif Åkers Stormossenilta.

Jouko Lampila | Lähde: Vaasan kaupunki