Reactive Technologies: Energian tuotanto ja kulutus tasapainoon

Reactive Technologies: Energian tuotanto ja kulutus tasapainoon

Jos näin ei ole, sähköverkkoon tulee vakavia ongelmia. Ratkaisun tasapainotukseen kehittänyt Reactive Technologies ei ole jäänyt huomaamatta maailmalla – palkintoja ja investointeja on riittänyt, kertoo Tekes uutisessaan.

Reactive Technologies on vuonna 2010 perustettu oululainen yritys, jonka taustalla on pitkän linjan ammattilaisia muun muassa puolijohdeteollisuudesta ja tietoliikenteestä, esimerkiksi Nokialta. Yrityksen päätuote on pilvipohjainen kysyntäjoustopalvelu Tradenergy energian kulutuksen älykkääseen hallintaan. Lisäksi Reactive Technologies kehittää teknologiaa esimerkiksi energian kulutuksen hajautettuun mittaukseen ja analytiikkaan.

Konsepti vakuutti myös globaalin konsulttiyritys Frost & Sullivanin, joka valitsi viime vuonna Reactive Technologiesin vuoden eurooppalaiseksi energianhallintayritykseksi.

”Tämä tuo kokonaan uutta uskottavuutta asiakkaiden silmissä sekä tietenkin julkisuutta”, kertoo operatiivinen johtaja Kari Autio.

Palkinnon perusteita olivat ainutlaatuinen sähköverkon kommunikointi- ja mittausteknologia eli Grid Data and Measurement System (GDMS), pitkälle viety automatisoitu ohjelmistoalusta asiakkaiden energian tuotannon ja kulutuksen hallintaan sekä visonäärinen ja disruptiivinen, energiateollisuutta muuttava yritys.

Helmikuussa 2017 Reactive palkittiin myös Iso-Britanniassa Rushlight Energy Environmental ja Energy Efficiency Awardseilla.

Vaikuttavaa suomalaista teknologiaa

GDMS-teknologian etuna on viestin välittäminen sähköverkossa muuntajien yli ilman toistimia, mikä yksinkertaistaa verkon rakennetta ja säästää kustannuksia. Lähetettyjen viestien avulla voidaan tehdä esimerkiksi yksinkertaisia kuormien käyttäytymisen muutoksia haluttuina aikoina tai halutuissa olosuhteissa.

Teknologiaa on kehitetty jo useamman vuoden ajan ja sen toimivuus on testattu demonstraatioissa, joissa partnereina ovat olleet UK:n kantaverkko-operaattori National Grid ja energiayhtiö SSE. Kokonaisen kommunikaatiojärjestelmän toteuttamiseen on vielä matkaa, mutta GDMS on todistettu toimivaksi eikä vastaavaa menetelmää ole tiedossa.

image-upper

Lisäksi GDMS ja sen data-analytiikka antavat verkko-operaattoreille tarkemman kuvan siitä, miten sähköä tuotetaan ja kulutetaan jakeluverkossa ja miten tämä vaikuttaa verkkoon (esim. inertian vaihtelut). Tämä tieto on tärkeässä roolissa, kun verkkoon kytketään hajautettua aurinko- ja tuulivoiman kaltaista epäsäännöllistä tuotantoa sekä sähköautoja ja akkuja.

Isoja kansainvälisiä asiakkuuksia

Suurin liiketoimintapotentiaali löytyy vapailta sähkömarkkinoilta, joissa energian jakelu ja myynti on eriytetty toisistaan. Reactiven tärkeimpiä asiakkaita ovat suuret eurooppalaiset päivittäistavaraketjut, teollisuus, energiatoimittajat sekä kantaverkko-operaattorit. Esimerkiksi ranskalainen, yksi maailman suurimmista hypermarket-ketjuista, Carrefour, otti oululaisten kysyntäjoustoratkaisun hiljattain käyttöönsä.

Viime vuonna iso brittiläinen pääomasijoitusyhtiö Octopus Investments UK teki sijoituksen Reactive Technologiesiin.

”Käytämme investoinnin liiketoiminnan kasvattamiseen etenkin Iso-Britanniassa ja Ranskassa, tuotekehitykseen ja yhteistyön rakentamiseen kanta- ja jakeluverkko-operaattoreiden kanssa.”

Team Finland -verkosto kasvuyrityksen apuna

Tekesin rahoituksella Reactive Technologies on kehittänyt kysyntäjoustoalustan algoritmeja, energiankulutuksen koordinoinnin menetelmiä sekä sähköverkon mittauksen ja kommunikoinnin menetelmiä ja algoritmeja.

”Kehitystyö on auttanut ymmärtämään sähköverkon taajuuden, tehonkulutuksen ja tuotannon välistä käyttäytymistä sekä soveltamaan uudella tavalla perinteisiä signaalinkäsittelyn, tietoliikenteen sekä ohjelmistokehityksen menetelmiä. Olemme lisäksi aktiivisesti suojanneet uusia innovaatioitamme patentoimalla”, kertoo Autio.

Yrityksen alkuvaihetta on tukenut myös Finnveran rahoitus ja Finpro kansainvälistymispalveluineen.