Merkittävä askel avomerituulivoiman kehityksessä

Merkittävä askel avomerituulivoiman kehityksessä

Maanantaina avattiin virallisesti Gemini-avomerituulipuisto, joka 150 tuulivoimalallaan ja 600 megawatin nimellistehollaan on yksi maailman suurimpia tuulipuistoja.

– Olemme onnistuneesti saaneet Geminin valmiiksi edellä aikataulusta, alle budjetin ja erinomaisen turvallisesti, sanoo Geminin toimitusjohtaja Matthais Haag. – Nyt täysin toimintakunnossa Gemini tuottaa 2,6 terawattituntia energiaa vuodessa ja vähentää Hollannin CO2-päästöjä 1,25 miljoonaa tonnia.

ff74547

Gemini on sijoitettu Pohjanmerelle, 85 kilometrin päähän Hollannin pohjoisrannikosta, eikä sitä näe rannalta. Puisto muodostuu kahdesta lähekkäin sijoitetusta voimalaryhmästä, joissa molemmissa on 75 tuulivoimalaa. Tästä kumpuaa myös tuulipuiston nimi ”Gemini”, kaksoset. Tuulipuisto kattaa yhteensä 68 neliökilometrin alueen merellä.

ff71836

Pohjanmeri on yksi maailman tuulisimmista alueista, joten se soveltuu erinomaisesti tuulipuiston sijoituspaikaksi. Geminin sijoitusalueella jatkuva tuulennopeus on 5 tai enemmän (8-10 m/sek). Tuulivoimalat voivat olla toiminnassa aina myrskytuuleen 11 asti (noin 30 m/sek). Sen yläpuolella ne pysähtyvät automaattisesti.

Gemini merkitsee käännekohtaa siihen, miten ajattelemme tuulivoimaa. Projektin laajuus on tuonut nopeita muutoksia koko toimialalle. Tänään avomerituulivoiman rakentaminen on tehokkaampaa ja edullisempaa kuin koskaan ja siten myös energian hinta on tullut entistä edullisemmaksi.

img_8603

Gemini puisto muodostuu 150:stä Siemens-tuuliturbiinista, kukin teholtaan 4 megawattia (MW). Merellä on kaksi korkeajännitteistä voima-asemaa, jotka on yhdistetty maihin kahdella noin 120 km pitkällä merikaapelilla. Kaapeli on halkaisijaltaan 30 cm ja energia tuodaan maihin 220 kilovoltin (kV) jännitteellä. Kaapeli on upotettu vähintään kahden metrin – paikoin jopa 12 metrin – syvyyteen merenpohjaan. Rannalla olevassa asemassa jännite nostetaan 380kV:iin ja syötetään verkkoon.

ff72009

Seuraavien 15 vuoden aikana Gemini toimittaa energiaa 1,5 miljoonan kuluttajan tarpeisiin. Tämä vastaa Hollannin kolmen pohjoisen provinssin kaikkien asukkaiden energiantarvetta. CO2-päästöjen väheneminen vastaa 50 000 auton päästöjä, joilla kullakin ajetaan 25 000 km vuodessa.

Projektissa on yhdistänyt voimansa neljä toimijaa: Northland Power (60 % osuus), Siemens (20 %), Van Oord (10 %) ja HVC (10 %). Tuulipuiston investointi on 2,8 miljardia euroa ja hanketta on rahoittanut 25 pankkia Aasiasta, Australiasta, Euroopasta ja Pohjois-Amerikasta.

Tuulipuiston avajaisissa vieraille näytettiin suuressa kupoliteltassa 360-asteen videota, jonka kautta vieraat saattoivat kuvitella olevansa avomerellä keskellä tuulipuistoa.

Jouko Lampila | Lähde: Gemini