Melko pian sähköautot ovat halvempia kuin polttomoottorilla käyvät

Melko pian sähköautot ovat halvempia kuin polttomoottorilla käyvät

Akkujen voimalla kulkevat autot tulevat pian olemaan halvempia hankkia kuin perinteiset ja antavat tilaisuuden välittömiin säästöihin, kertoo Bloombergin julkaisema uusi tutkimus.

Autoyhtiöt Renaultista Teslaan ovat jo pitkään kehuneet sähköautojen halvempaa energianlähdettä ja alhaisempia käyttökustannuksia, joilla voidaan kattaa päästöttömien ajoneuvojen korkeampi hankintahinta.

Bloomberg New Energy Financen uusi tutkimus kertoo, että putoavat akkujen hinnat merkitsevät sähköautojen hankintahintojen laskevan polttomoottoriautojen alapuolelle USA:ssa ja Euroopassa jo vuonna 2025. Akkujen osuus täyssähköautojen hinnasta on nyt suunnilleen puolet ja niiden hinnat laskevat noin 77 prosenttia vuosien 2016 ja 2030 välillä.

800x-1

Sähköautojen hinnat sinisellä, perinteiset punaisella. Käännekohta on vuonna 2025. Lähde: Bloomberg New Energy Finance.

– Sähköautojen hankintahinnat laskevat ja ihmiset alkavat hankkia niitä entistä enemmän, kun hinnat lähestyvät toisiaan, sanoo lontoolaisyhtiön analyytikko Colin McKerracher. – Sen jälkeen sähköautot muuttuvat vieläkin houkuttelevammiksi.

Renault ennustaa, että sähköautojen elinkaarikustannus tulee olemaan samalla tasolla polttomoottoriautojen kanssa 2020-luvun alussa. Edullisemmat käyttökustannukset tekevät elinkaarikustannuksista yhtä suuret, vaikka sähköauton hankintahinta vielä on jonkin verran korkeampi.

– Meillä on kaksi käyrää, sanoo Renaultin sähköaurojen johtaja Gilles Normand. – Yksi on sähköautojen teknologian hinnan lasku, koska teknologiassa tapahtuu monia läpimurtoja ja määrät kasvavat. Polttomoottoriautojen käyrä puolestaan kiipeää ylöspäin, koska entistä tiukemmat säätelyt erityisesti hiukkaspäästöjen osalta nostavat kustannuksia.

Jouko Lampila | Lähde: Bloomberg New Energy Finance | Otsikkokuva: Renault