Aurinkopaneelien anti-dumping päättyy

Näyttää selvältä, että EU:n Kiinalle viisi vuotta sitten asettamat hintarajoitukset päättyvät. Aurinkosähköala odottaa vahvaa työpaikkojen lisääntymistä alalle.

Brysselissä pidetyssä kokouksessa enemmistö EU:n jäsenmaista on päättänyt olla vaatimatta tuontirajoitusten jatkamista kiinalaisille aurinkopaneeleille ja -kennoille. Näyttää siis siltä, että minimihintojen soveltaminen päättyy 3. päivänä syyskuuta.

Mitä tapahtuu aurinkosähkön markkinoille?

Euroopan aurinkosähköteollisuutta edustava SolarPower Europe on kannustanut EU:ta lopettamaan kiinalaisten aurinkokennojen tuontitullit, kun anti-dumping -rajoitukset päättyvät syyskuussa. Järjestön mukaan rajoitusten päättyminen avaa todellisen työpaikkojen kultasuonen.

Järjestön mukaan hintarajoitusten poistaminen tuo Euroopan aurinkosähköalalle 40 000 uutta työpaikkaa nykyisten 80 000 lisäksi. Arvio perustuu Euroopan komission selvitykseen, jonka mukaan tuontirajoitusten poistaminen kasvattaisi kotitalouksien aurinkosähkömarkkinoita jopa 30% joissakin EU-maissa.

Järjestön mukaan kysymyksessä on todellinen työpaikkoja luova automaatti. Sen merkitys on erityisen suuri Etelä-Euroopassa, missä on paljon auringonpaistetta ja paljon nuorisotyöttömyyttä.

Onko aurinkosähkö jo tarpeeksi halpaa?

Yhden näkemyksen mukaan aurinkosähkön kehitys Euroopassa on viime vuodet ollut surkealla tasolla juuri kiinalaisten paneelien tuontirajoitusten vuoksi. Minimihintavaatimuksen poistaminen on näkemyksen esittäjän mukaan aivan välttämätöntä ilmastonmuutoksen kannalta.

Toisen näkemyksen mukaan aurinkosähkö on jo nyt halvin sähköntuotantomuoto Euroopassa, eikä muutu sen halvemmaksi, vaikka anti-dumping -rajoitukset poistettaisiin. Hän arvioi Euroopan aurinkosähköteollisuuden kärsivän valtavia menetyksiä koko arvoketjun matkalla.

Toisaalta – Euroopan aurinkosähkövalmistajat ovat jo suurelta osin luovuttaneet aurinkopaneelien massavalmistuksen kiinalaisille ja pyrkivät keskittymään korkeamman jalostusarvon tuotteisiin. Tuotekehitykselle on aurinkosähkön alueella runsaasti sekä tarvetta että mahdollisuuksia ja Euroopassa on alan korkeaa osaamista.

Sähköposti syytää tarjouksia

Kauko-Idän kauppiaat ovat selvästi hereillä ja ennakoivat minimihinnoittelun ja tuontitullien päättymistä. 280 watin monikidepaneelia tarjotaan vapaasti eurooppalaisessa satamassa selvästi alle 25 eurosentin wattihintaan ja kokomustaa yksikidepaneelia vain hiukan korkeammalla hinnalla.

Näyttää selvältä, että itse aurinkopaneelin osuus aurinkosähköjärjestelmän hinnasta jää tulevaisuudessa yhä pienemmäksi ja työn, asennusrakenteiden ja aktiivilaitteiden osuus kasvaa. On mielenkiintoista seurata, miten kehitys tulee näkymään kokonaisratkaisujen hinnoittelussa.

Jouko Lampila | Lähde: Euractiv, PV Magazine