Aurinkovuodetkaan eivät ole veljeksiä

Aurinkovuodetkaan eivät ole veljeksiä

Oma pieni aurinkovoimalamme Hirvensalmella on ollut toiminnassa syksystä 2013 ja tuottaa omaa tilastotietoaan eri vuosien vaihtelevasta aurinkoenergian tuotosta.

Jossakin otsikoitiin viime päivinä, että toukokuu oli ”kehno aurinkosähkölle”. Jos vertailukohtana käyttää viime vuoden toukokuuta, on arvio aivan totta – tuotto oli meillä peräti 31 prosenttia alhaisempi. Myös vuoden 2017 toukokuu oli erittäin tuottoisa, mutta muuten tämä vuosi oli aika tarkkaan linjassa vuosien 2014–2016 tuoton kanssa.

Mittaushistorian paras kuukausi

Viime vuoden toukokuu oli toki paras kuukausi koko voimalamme historiassa, kun se tuotti 624,3 kilowattituntia (kWh). Voimalan pieni nimellistehoteho – 3,36 kilowattia (kWp) – huomioiden tämä tarkoitti noin 186 tunnin tuottoa nimellisteholla eli keskimäärin kuusi tuntia päivässä. Tuotto tietenkin jakautuu useammalle tunnille, kun suunnilleen nimellisteho saavutetaan puolilta päivin ja aamulla sekä illalla teho on paljon pienempi.

kk-vertailu

Taulukko esittää kunkin kuukauden kokonaistuotannon syksystä 2013 lähtien. Marras–tammikuussa ei tule juuri mitään ja toukokuu on lähes poikkeuksetta tuottavin kuukausi. Erot kuukausien ja vuosien välillä ovat varsin suuria.

Meidän voimalamme on rakennettu maa-asennuksena pellolle, jossa paneelien suuntaus hiukan poikkeaa pienvoimaloiden tavanomaisesta kattoasennuksesta. 14 paneelista puolet on asennettu suuntaan 150 astetta (°) eli etelästä 30° itään ja puolet 210° eli vastaavasti 30° länteen päin. Tämän ansiosta voimala tuottaa hiukan enemmän aikaisin aamulla ja myöhään iltapäivällä, mutta keskipäivän huippu jää hiukan alhaisemmaksi.

touko30-2019

Toukokuun 30. päivä oli tämän vuoden toistaiseksi tuottoisin päivä. Päivän pituus on toki jo yli 18 tuntia, mutta käytännössä tuotto jää noin 12 tuntiin. Nimellisteholla laskettuna 25,82 kWh tarkoittaa lähes 8 tunnin tuottoa.

Toukokuussa vuoden paras tuotto

Aurinko paistaa pisimpään juhannuksena, mutta ero toukokuuhun on varsin pieni. Meidän voimalamme on vähäisiä poikkeuksia lukuun ottamatta tuottanut joka vuosi parhaiten toukokuussa. Toukokuussa ilma on yleensä kirkas, eli pilviä on vähemmän kuin kesällä. Pilvisyys pudottaa paneelien tehon heti murto-osaan kirkkaasta auringonpaisteesta.

touko2018

Viime vuoden toukokuu oli lyhyen mittaushistoriamme tuottoisin kuukausi. Grafiikka näyttää kunkin päivän kokonaistuoton. Hyvä tuotto saavutettiin tasaisella suorituksella, kun melkein joka päivä saatiin 20–25 kWh.

 touko2019

Tämän vuoden toukokuussa ero edelliseen vuoteen on merkittävä. Aurinkoisina päivinä tuotto oli hyvällä tasolla, mutta kovin monena päivänä aurinko oli pilvessä.

Toukokuussa on myös viileämpää kuin kesällä, mikä vaikuttaa hiukan paneelien hyötysuhteeseen. Paneelien nimellisteho ilmoitetaan yleensä standardiolosuhteissa, mikä tarkoittaa 25°C lämpötilaa ja 1 000 W/m2 säteilytehoa. Lämpötilan nousu yhdellä asteella pienentää tuottoa suuruusluokkaa 0,5 % ja lasku vastaavasti nostaa sitä. Kannattaa siis huolehtia, että tuuli pääsee jäähdyttämään paneeleja.

Etelä-Savon ensimmäinen

Verkkoon kytketyt aurinkovoimalat ovat varsin uusi asia Suomessa, vaikka mökkivoimaloita on ollut käytössä vuosikymmeniä. Meidän voimalamme ei ole aivan ensimmäinen Etelä-Savossa, mutta se on ensimmäinen, joka myy tuotetun ylimääräisen energian Suur-Savon Sähkölle.

Ensimmäisen voimalan kanssa kävimme asiaa huolella läpi ja mietimme niin sopimusta kuin asennuksen yksityiskohtia huolella sähköyhtiön kanssa. Nyt kaikki on rutiinia ja Suur-Savon Sähkölläkin taitaa olla noin 600 heidän verkkoonsa kytkettyä aurinkovoimalaa.

Jouko Lampila | Grafiikka: SolarEdge Monitoring Portal