Auringon potentiaali

Auringon potentiaali

Aurinko säteilee maapallolle tuhansia kertoja enemmän energiaa kuin mitä täällä kulutamme. Tuon energian hyödyntämistä vain ei ole kehitetty riittävästi.

Auringon säteilyteho maapallon pinnalla aurinkoon kohtisuorassa olevalle pinnalle on noin 1.000 W/m2. Koko maapallolle osuva teho on noin 130.000 TW eli 1,3 x 1017 wattia. Ihmiskunta puolestaan kuluttaa energiaa (vuonna 2012) keskimäärin 16,5 TW teholla (noin 2 kW per asukas) eli auringon teho on lähes 8.000 kertaa suurempi kuin kulutus. Runsaassa tunnissa tulee koko vuoden kulutusta vastaava määrä energiaa.

Jos maapallon vuotuista energiankulutusta kuvaa kädessäni olevalla tennispallolla, niin samassa ajassa auringon tuotto vastaa suuren jumppapallon tilavuutta. Kuvan oikeassa reunassa näkyvä jalkapallo puolestaan vastaa kaikkia maapallon tunnettuja öljy- ja maakaasuvarantoja.

Säästä ja vuodenaikojen vaihtelusta johtuen meillä Suomessa on auringon energiaa hyödynnettävissä noin 1.000 kWh/m2a (kilowattituntia neliömetrille vuodessa). Lähellä päiväntasaajaa määrä on noin kaksinkertainen.

Leikitään ajatuksella, että Saharaan rakennettaisiin suuri aurinkofarmi, jossa käytettäisiin 15% hyötysuhteella toimivia aurinkopaneeleja. Sen pitäisi olla kooltaan noin 660 km kanttiinsa oleva neliö, jotta se voisi tuottaa koko ihmiskunnan kuluttaman energian. Sellainen neliö häviäisi helposti sinne Algerian, Libyan, Nigerin ja ehkä Tšadin rajamaille. Itse asiassa koko laitos veisi alle 5% Saharan pinta-alasta.

No, ehkä tuollaista laitosta ei kannattaisi rakentaa yhteen paikkaan ihan jo siitä syystä, että Saharassakin aurinkosähkön tuotanto katkeaa yön ajaksi. Laitoksen voisi jakaa vaikka neljään osaan ja sijoittaa muut kolme vaikka Uuden Meksikon autiomaahan Amerikkaan, Länsi-Australiaan ja Tiibetin ylängölle. Tiibetissä yli 4 km korkeudessa paneelien tehokin olisi vähän korkeampi. Sitten vain paksut kaapelit kiertämään päiväntasaajaa ja siitä haaroja pohjoiseen ja etelään, niin maapallon energiantarve olisi taattu.

Jouko Lampila