Etelä-Savon Energia toteuttaa yhden Suomen suurimmista aurinkovoimaloista

Haminan Mäkelänkankaalle nousee lähes 3 000 aurinkopaneelista koostuva voimala, jonka yhteisteho tulee olemaan noin 725 kW ja vuotuinen energiatuotanto noin 680 000 kWh.

Osa aurinkovoimalasta sijoitetaan Mäkelänkankaalla sijaitsevan tuulipuiston alueelle ja loppuosa Haminan kaupungilta vuokrattavalle maa-alueelle. Hankkeelle on myönnetty TEM:n energiatuki, joka kattaa 30 % investointikustannuksista.

Suomen Voima on tehnyt Etelä-Savon Energian (ESE) kanssa sopimuksen, jonka mukaan ESE toteuttaa aurinkovoimalan valmiiksi kesäkuun 2016 loppuun mennessä. Alkuperäinen toimitussopimus oli tehty NWE Salesin kanssa ja sen mukaan voimalan piti olla valmis maaliskuussa 2016.

Suomen Voima on hankkinut voimalan paneelit ja sähkötekniset laitteet suoraan valmistajilta. Paneelit ovat korealaisen Hyundai Heavy Industriesin tuotantoa ja invertteri siihen liittyvine kytkentälaitteineen kotimaisen ABB:n tuotantoa. Hankkeen suunnittelusta vastaa Empower yhdessä ESE:n kanssa. Maanrakennustöistä vastaa Sakki Oy ja telineet valmistaa Finnwind Oy.

Suomen Voiman osakkaista hankkeessa ovat mukana Haminan Energia Oy, Keravan Energia Oy, Kokemäen Sähkö Oy, KSS Energia Oy, Köyliön-Säkylän Sähkö Oy, Porvoon Energia Oy, Sallila Energia Oy ja VSV-Energia Oy. Osakkaat vastaavat tuotannon myymisestä loppukäyttäjille.

Jouko Lampila | Lähde: Suomen Voima