Kiinalaiset aikovat rakentaa yhden gigawatin aurinkovoimalan Tšernobyliin

Kiinalaiset aikovat rakentaa yhden gigawatin aurinkovoimalan Tšernobyliin

Kaksi kiinalaista yritystä suunnittelevat Tšernobylin ydinvoimalaonnettomuuden alueen elvyttämistä rakentamalla sinne suuren aurinkosähkövoimalan.

Lehdistötiedotteiden mukaan kaksi kiinalaista yritystä – GCL System Integration Technology (GCL-SI) ja China National Complete Engineering Corp (CCEC) – ovat julkaisseet suunnitelman rakentaa yhden gigawatin tehoinen aurinkopuisto Tšernobyliin, Ukrainaan. Asiasta uutisoi ensimmäisenä CleanTechies.

Voimalan rakentamisesta vastaisi CCEC ja GCL-SI toimittaisi siihen tarvittavat komponentit sekä vastaisi laitoksen käytöstä ja ylläpidosta.

Rakentamiseen liittyy ilmeisiä turvallisuus- ja terveysriskejä, mutta ehdotettuun projektiin liittyy myös tiettyjä etuja. Ukrainan ympäristöministeri kertoo, että alue saa runsaasti auringonpaistetta ja valmiit voimalinjat ovat myös käytettävissä. Ymmärrettävästi myös maa on edullista.

– Kerran tuhoutuneen alueen elvyttämiseen vihreällä, uusiutuvalla energialla liittyy merkittäviä sosiaalisia ja taloudellisia etuja, sanoo GCL-SI:n pääjohtaja Shu Hua. – Olemme keskittyneet aurinkoenergiaan liittyvien palveluiden tuottamiseen ja tulemme seuraavan vuoden aikana toteuttamaan useita operaatioita kansainvälisen toimintamme kehittämisessä. Tšernobylin projekti on yksi keskeisiä toimenpiteitämme vientimme käynnistämisessä.

Aurinkopuiston tarkkaa sijaintia ei vielä ole kerrottu, mutta Ukrainan viranomaiset ovat sallineet kehitystoimet Tšernobylissä ja antaneet ymmärtää, että säteilytasot ovat hallinnassa.

Tšernobylin katastrofi huhtikuussa 1986 on historian vakavin ydinvoimalaonnettomuus ja voimalan ympärillä on edelleen 30 kilometrin suljettu suojavyöhyke.

Jouko Lampila | Lähde: CleanTechies