Aurinkoenergia ohittamassa hiilen maapallon halvimpana energianlähteenä

Aurinkoenergia on jo nyt halvempaa kuin hiili joissain osissa maailmaa. Alle kymmenen vuoden kuluessa se on luultavasti edullisin vaihtoehto lähes kaikkialla, kertoo Bloomberg.

Vuonna 2016 maat Chilestä Yhdistyneisiin arabiemiirikuntiin rikkoivat ennätyksiä sopimuksilla, joilla tuotetaan sähköä auringosta alle kolmen sentin hinnalla kilowattitunnilta – puolella hiilivoiman keskihinnasta maailmassa. Nyt Saudi Arabia, Jordania ja Meksiko suunnittelevat käänteisiä huutokauppoja ja kilpailutuksia pudottaakseen hintatasoa edelleen.

Edullisin vuonna 2025?

Vuodesta 2009 on aurinkoenergian hinta pudonnut 62 prosenttia, kun toimitusketjun kaikki osapuolet leikkaavat kustannuksiaan. Rahoitusriskit ovat pienentyneet ja tuotantokapasiteetti on noussut ennätystasolle. Vuoteen 2025 mennessä aurinko saattaa olla edullisempaa kuin hiilen käyttö keskimäärin maailmassa, arvioi Bloomberg New Energy Finance.

energian-hinta

Aurinko saattaa selättää hiilen kymmenessä vuodessa. Aina kun kapasiteetti tuplautuu, hinta laskee 20 prosenttia.

Parempi teknologia on antanut vauhtia alan teollisuudelle. Timanttilankasahat ovat tehneet kennojen leikkaamisen tehokkaammaksi ja entistä paremmat kennot tuottavat enemmän energiaa samasta määrästä auringon säteilyä. Myös suuruuden ekonomia ja valmistuskokemus ovat auttaneet, kun auringon korkeasuhdanne alkoi yli 10 vuotta sitten ja antoi alalle yhä paranevan aseman kilpailussa fossiilisten polttoaineiden kanssa.

Voimala alle dollarilla

– Keskimääräinen yli yhden megawatin maa-asennettu aurinkovoimala tulee maksamaan 73 dollarisenttiä watilta vuoteen 2025 mennessä, eli hinta laskee 36 prosenttia verrattuna tämän hetken 1,14 US-dollariin, sanoo Bloombergin analyytikko Jenny Chase.

Tämä on myös linjassa muiden ennusteiden kanssa. Muutamat alueet USA:n lounaisosissa lähestyvät jo nyt yhden dollarin tasoa ja mm. International Energy Agency arvioi operaattoriluokan laitosten hintatason putoavan keskimäärin 25 prosenttia seuraavan viiden vuoden aikana.

Aurinkoalalla on Enviromena Power Systemsin Sami Khoreibin mukaan käynnissä ”Wal-Mart -ilmiö”, jonka moottorina ovat suuremmat volyymit ja pienemmät katteet.

Aurinkoenergian hinnan laskeminen hiilen alapuolelle vaihtelee maasta toiseen. Maat jotka tuovat hiiltä tai verottavat saastuttajia, kuten Eurooppa ja Brasilia, tulevat näkemään murroksen 2020-luvulla, jos ei jo aikaisemmin. Suuret paikalliset hiilivarannot omistavissa maissa kuten Intiassa ja Kiinassa muutos kestää luultavasti kauemmin.

Hiilen vastaväite

Hiiliteollisuuden edustajat huomauttavat, että uusiutuvien hintavertailu ei ota huomioon tarvetta säätövoiman ylläpitämiseen, kun aurinko ei paista tai tuuli puhalla.

– Kun nämä lisäkustannukset otetaan huomioon, on hiili edullisempaa vielä vuoden 2035 tietämillä, sanoo maailman hiilijärjestön toimitusjohtaja Benjamin Sporton. – Kehittynyt maailma tarvitsee sähköä jatkuvasti. Tuuli ja aurinko tuottavat vain osa-aikaista, vaihtelevaa sähköä. Vaikka joidenkin uusiutuvien teknologioiden hinta on laskenut viime vuosina, on tärkeää katsoa kokonaiskustannuksia.

Tästä huolimatta aurinkoenergian hintasyöksy alkaa tehdä teknologiasta todennäköisen kilpailijan.

Kiinassa, joka on maailman suurin aurinkoenergian markkina, tulemme näkemään kustannusten laskun hiilen alapuolelle vuoteen 2030 mennessä, arvioi New Energy Finance. Kiina on ohittanut Saksan maailman suurimpana aurinkoenergian tuottajana kun hallitus hakee keinoja hiilidioksidipäästöjen pienentämiseen ja puhtaan energian käytön lisäämiseen.

voimalan-hinta

Aurinkovoimaloiden hinta pienenee. Operaattoriluokan voimaloiden keskihinta maailmassa laskee 84 prosenttia vuodesta 2009 vuoteen 2025.

Aurinkovyöhykkeen maat näyttävät tietä hintojen laskussa, vaikka asiaan liittyy muutakin kuin sää. Käänteisten huutokauppojen käyttö pakottaa energiayhtiö kilpailemaan keskenään ja laskemaan hintoja.

Uusi todellisuus

Elokuinen huutokauppa Chilessä tuotti 2,91 dollarisentin sopimushinnan kilowattitunnille. Syyskuussa huutokauppa Yhdistyneissä arabiemiirikunnissa sai tilaa otsikoissa, kun hinta putosi 2,42 senttiin kilowattitunnilta. Kehittäjät ovat rohkaistuneet antamaan alempia tarjouksia, kun odottavat teknologian hinnan jatkavan laskuaan.

– Olemme todistamassa uutta todellisuutta, jossa aurinko on edullisin energianlähde, enkä näe hintojen laskevalle kehitykselle loppua, sanoo Enviromenan Khoreibi.

Jouko Lampila | Lähde: Bloomberg | Kuva: Sunedison-voimala Chilessä