Uusia merkittäviä aurinkosähkön käyttäjiä tulee mukaan

Uusia merkittäviä aurinkosähkön käyttäjiä tulee mukaan

Tokmanni on solminut yhteistyösopimuksen, jonka myötä useisiin Tokmannin myymälöihin ja Mäntsälän hallinto- ja logistiikkakeskukseen asennetaan aurinkovoimaloita lähivuosina.

Aurinkosähköä tuottavien voimaloiden kokoluokka on kohteesta riippuen 70–850 kWp. Sopimuksen myötä Tokmannista tulee merkittävä kotimaisen uusiutuvan aurinkoenergian käyttäjä Suomessa.

Ensimmäiset yhteistyösopimuksen mukaiset aurinkovoimalat on tarkoitus ottaa käyttöön kesällä 2017.

Tokmannin suurimpia sähkönkulutuksen lähteitä ovat valaistus, ilmanvaihto ja jäähdytys. Voimaloiden tuottama sähkö voidaan kokonaisuudessaan hyödyntää Tokmannin omassa sähkönkäytössä ja sillä voidaan kattaa arviolta 15 % myymäkohtaisesta sähköntarpeesta vuositasolla. Saatavien kokemusten perusteella aurinkovoimaloita voidaan asentaa Tokmannin uusiin myymälöihin toimipaikkoihin tulevaisuudessa.

Tokmannin yhteistyökumppanina toimii kotimainen aurinkosähköyritys Solarigo Oy, joka investoi aurinkosähkövoimaloihin ja toimittaa aurinkovoimaloita Tokmannin käyttöön pitkäaikaisella sopimuksella.

Ilmastonmuutoksen hillitseminen ja ilmastovaikutusten vähentäminen ovat Tokmannin tärkeimpiä yritysvastuun alueita. Energiakulutuksen ja hiilidioksidipäästöjen vähentäminen tukevat Tokmannin liiketoimintastrategian tavoitteita ja parantavat kannattavuutta, koska pienempi energiankulutus vähentää kustannuksia.

Tokmannin ilmastostrategian pääpaino on kiinteistöjen energiankulutuksen ja hiilidioksidipäästöjen vähentämisessä. Tavoitteena on olla hiilineutraali kiinteistöjen, lentomatkustamisen sekä leasingautojen osalta vuoteen 2030 mennessä. Aurinkovoimaloiden käytöstä Tokmannissa on kokemusta jo entuudestaan, sillä se otti ensimmäisen aurinkovoimalansa käyttöön Jämsän myymälässään viime syyskuussa.

Tokmanni on yksi aurinkosähkön aikaisista hyödyntäjistä Suomessa. Yhtiön hallinnassa on yli 160 liikerakennusta, joista suuressa osassa aurinkosähkön tuotto voidaan hyödyntää kokonaan omaan käyttöön. Tämä tekee käytöstä taloudellisesti erittäin kannattavaa, kun energian hinnan lisäksi säästyvät siirtomaksut ja sähkövero.

Varsinkin päivittäistavarakaupoissa aurinkosähkön tuotto ja kiinteistön sähkönkulutus osuvat hyvin yksiin, kun ilmastoinnin ja kylmälaitteiden kulutus on suurimmillaan juuri silloin kun aurinkoenergiaa saadaan eniten.

Suomessa on lähes 30 miljoonaa neliömetriä liikerakennuksia, joista suuressa osassa olisi mahdollista täysin hyödyntää aurinkosähköä. Tämä tarkoittaisi suuruusluokkaa 1 500 gigawattituntia sähköenergiaa vuodessa, mikä on lähes kaksi prosenttia Suomen koko sähkönkulutuksesta.

Jouko Lampila | Lähde: Tokmanni | Otsikkokuva: Aurinkopaneeleja Tokmannin Jämsän myymälän katolla