Kotitaloudet valmiita kysyntäjoustoon, mutta ratkaisut puuttuvat

Kotitaloudet valmiita kysyntäjoustoon, mutta ratkaisut puuttuvat

Jopa yli puolet kotitalouksista on valmis osallistumaan sähkönkulutuksen etäohjaukseen. Asiasta kirjoittaa BCDC Energian tutkija Enni Ruokamo Tekniikka&Talous -verkkosivuilla viime viikolla.

BCDC Energia toteutti tutkimushankkeessaan kyselyn, jossa selvitettiin kotitalouksien mielipiteitä energia-asioista ja valmiutta osallistua joustoon oman kulutuksensa osalta.

Joustavalla sähkönkulutuksella eli kysyntäjoustolla voidaan sopeutua lisääntyvään tuuli- ja aurinkoenergian määrään. Tämän kysyntäjouston tarjonnassa ovat kotitaloudet merkittävässä osassa. Kysyntäjouston hyödyntäminen on kuitenkin Suomessa vielä alkutekijöissään, vaikka tekninen valmius tähän on jo olemassa.

Nykyisiä sähkömarkkinoita voidaan tehostaa etenkin sähkön kulutuksen ja tuotannon paremman kohtaannon osalta, jolloin myös hiilidioksidipäästöjä saadaan vähennettyä. Kun sähkön kulutusta siirretään ruuhkattomille matalan kulutuksen tunneille, ei fossiilisia polttoaineita käyttäviä varavoimaloita tarvitse käynnistää vastaamaan huipputuntien kysyntään.

Kyselyyn vastanneista kotitalouksista 54 prosenttia on valmis hankkimaan sopimuksen, jossa sähkönkulutusta siirretään tarvittaessa pois kysynnän huipputunneilta etäohjauksella. Etäohjauspalvelut täytyy kuitenkin räätälöidä vastaamaan kunkin kotitalouden omia mieltymyksiä.

Etäohjauksesta kiinnostuneista noin kolmasosa on halukas sopimukseen, jossa sähkönkulutusta voi säädellä automaattisesti sopimuksessa sovittuina kellonaikoina. Toinen kolmannes tahtoo, että mahdollisesta sähkönkulutuksen ohjauksesta ilmoitetaan, ja kotitalous voi halutessaan kieltäytyä siitä. Jäljelle jäävä kolmannes haluaa, että mahdollisesta sähkönkulutuksen siirtämisestä lähetetään pyyntö, jolloin etäohjaus tapahtuu vain kotitalouden niin salliessa.

Myös sähkön pörssihintaan perustuviin pörssisähkösopimuksiin on ladattu paljon odotuksia kysyntäjouston mahdollistajana. Pörssisähkösopimuksia on ollut tarjolla kotitalouksille jo pitkään, mutta sopimustyypin potentiaalia ei ole saatu vielä realisoitua.

Kyselytuloksien mukaan kotitalouksille on tärkeää, että pörssisähkösopimuksia on tarjolla siitä huolimatta, että kyseinen sopimus on käytössä kyselyyn vastanneista vain harvoilla (5%). Kiinteähintaisen myyntisopimuksen valintaa perustellaan etenkin hinnoittelun ymmärrettävyydellä ja halulla välttää pörssisähkösopimukselle tyypillistä hintavaihtelua. Pörssisähkösopimukset tarvitsevatkin rinnalleen hyvän ja vaivattoman palvelukokonaisuuden.

Sähkön siirtosopimuspuolelle puolestaan kaivataan lisää vaihtoehtoja. Vastaajista 70 prosenttia on kiinnostunut tehoperusteisista hinnoittelusopimuksista (ns. kaistasopimukset). Kyseinen uusi sopimustyyppi perustuu ideaan, jossa kotitaloudelle määritettäisiin omaan, korkeimpaan sähkönkulutushetkeen perustuva siirtokaistan suuruus, ja sen mukaan määräytyvä kaistamaksu (€/kk). Kaistasopimuksen avulla kotitalous voisi säästää jakamalla sähkönkulutustaan tasaisemmin vuorokauden eri tunneille.

Tällä hetkellä markkinoilta on vaikea saada merkittävää kompensaatiota sähkönkulutuksessa joustamalla. Sähkön pörssihinta on alhainen ja vaihtelevuudeltaan maltillinen, joka pienentää kotitalouksien kysyntäjoustosta saamaa säästöpotentiaalia.

Tutkimustuloksissa nousi kuitenkin esiin tärkeitä viitteitä siitä, että kotitaloudet arvostavat myös ympäristötekijöitä eivätkä pelkästään rahallista säästöä.

Energian säästämistä pidetään tärkeänä paitsi taloudellisista myös ilmastonmuutoksen hillintään liittyvistä syistä. Kyselyyn vastanneista 76 prosenttia pitää tärkeänä kotitalouksien tarjoaman jouston merkitystä hiilidioksidipäästöjen pienentämissä sähkömarkkinoilla.

Kysely toteutettiin syksyllä 2016. Se lähetettiin 4 000:lle satunnaisesti valitulle omistusasujalle, ja vastauksia palautui 380 kpl.

Kirjoittaja Enni Ruokamo on BCDC Energian tutkija ja Oulun yliopiston Kauppakorkeakoulun tohtorikoulutettava | Artikkeli on julkaistu ensimmäisenä Tekniikka&Talous -verkkosivustolla.