Helenin lämpöpumppulaitos osaksi Suomen sähköverkon säätövoimaa

Helenin lämpöpumppulaitos osaksi Suomen sähköverkon säätövoimaa

Suomen suurin lämpöpumppulaitos on hyväksytty osaksi kansallista tehoreservijärjestelmää – Helen osallistuu Suomen sähköverkon vakauden turvaamiseen Katri Valan lämpö- ja jäähdytyslaitoksen avulla.

Energiavirasto on tuoreella päätöksellään hyväksynyt Helenin Sörnäisissä sijaitsevan Katri Valan lämpöpumppulaitoksen tehoreserviin tulevalle kolmivuotiskaudelle sähkönkulutuksen joustoon kykenevänä laitoksena. Helen osallistuu näin jatkossa osana tehoreserviä Suomen sähkön riittävyyden turvaamiseen vähentämällä lämpöpumppulaitoksen sähkönkulutusta poikkeuksellisissa tilanteissa, joissa tehoreserviä tarvitaan.

Katri Valan lämpö- ja jäähdytyslaitos on ollut jo kymmenen vuotta oleellinen osa Helenin lämmön ja jäähdytyksen tuotantoa. Laitoksella päästiin viime vuonna uuteen tuotantoennätykseen ja sillä tuotettiin jo 7 prosenttia Helsingin kaukolämmöstä.

Vuonna 2006 käyttöön otettu laitos tuottaa lämpöä ja jäähdytystä puhdistetusta jätevedestä ja kaukojäähdytyksen paluuvedestä. Katri Valan puiston alla Sörnäisissä sijaitseva laitos tuottaa lämpöä 90 megawattia ja jäähdytystä 60 megawattia.

Lämpöpumpuilla saadaan talteen merkittävä määrä hukkalämpöjä. Suuret lämpöpumput ovat kuitenkin suuren tehonsa takia merkittäviä sähkönkuluttajia, vaikka sähköä tarvitaankin vain noin kolmasosa tuotettuun lämpöön nähden. Siksi isot lämpöpumput pystyvät osallistumaan nopeaan ja hallittuun joustoon osana Helenin energiajärjestelmää ja vaadittuun merkittävään sähkönkulutuksen vähentämiseen viranomaisten edellyttämässä ajassa.

Katri Valan laitoksen teho on suunnilleen 10 000 kertaa niin suuri kuin tyypillisen omakotitalon maalämpöpumpun teho. Sähköverkon älykkyyttä kehittämällä on tulevaisuudessa mahdollista hyödyntää Suomen yli 100 000 maalämpöpumppua sähköverkon vakauden turvaamiseen vastaavalla tavalla kuin Helenin suuri laitos nyt.

Helenin mainiossa animaatiossa on esitelty Katri Valan lämpöpumppulaitoksen toiminta hyvin havainnollisesti. Katso viiden minuutin video, jos asia kiinnostaa.

Jouko Lampila | Lähde: Helen