Digitaalitekniikka vie eteenpäin kehittyvien maiden aurinkosähköä

Digitaalitekniikka vie eteenpäin kehittyvien maiden aurinkosähköä

Energiayhtiö Fortum ja ohjelmistotalo Futurice aloittavat uudenlaisen yhteistyön aurinkoenergian ja ohjelmistosuunnittelun saralla.

Yhteistyön tarkoituksena on kehittää ratkaisu, joka helpottaa sähkönsaantia kehittyvissä maissa. Maapallo vastaanottaa auringosta kahdessa tunnissa yhtä paljon energiaa kuin maapallolla käytetään koko vuoden aikana. Samaan aikaan 1,3 miljardilla ihmisellä ei ole käytössään luotettavaa sähkön lähdettä.

Yhteistyön tavoitteena on kehittää alusta, joka auttaa paikallisia aurinkoenergiayrityksiä tarjoamaan aurinkoenergiajärjestelmiä kotitalouksille. SaaS-konsepti (Software-as-a-Service) tarjoaa aurinkoenergiayrityksille mahdollisuuden periä maksuja loppukäyttäjiltä, tarjota parempaa asiakastukea sekä luotettavamman järjestelmän. Käyttöperusteinen malli tekee mahdolliseksi sähkön ostamisen niillekin, joilla ei ole varaa omiin paneeleihin. Digitaalinen ratkaisu, jota voi käyttää ilman älypuhelinta, esimerkiksi tekstiviesteillä tai muilla sovelluksilla, kasvattaa potentiaalisten käyttäjien määrä huomattavasti.

Ratkaisua kehitetään avoimen innovaatioprosessin avulla yhdistämällä Fortumin ja Futuricen osaamista. Fortum on asiantuntija energiajärjestelmissä ja teollisen mittakaavan aurinkoenergian tuottamisessa Intiassa sekä aurinkoenergiaratkaisujen tarjoajana yksityisille ja yritysasiakkaille Pohjoismaissa. Futurice puolestaan on digitaalisten palvelujen, sovellusten ja sovellusarkkitehtuurien kehittämisen asiantuntija.

Avoin innovaatioprosessi aloitetaan kehittämällä ratkaisu ja tekemällä siitä prototyyppi. Jos kehitysvaihe onnistuu, kaupallinen pilotti voidaan aloittaa vuoden 2017 syksyllä.

Uusien energialiiketoimintojen kehittäminen on yksi Fortumin strategian kulmakiviä. Fortumin ja Futuricen yhteistyö on hyvä esimerkki uudesta tavasta kehittää energiapalveluita. Kumppanuudet ovat tärkeitä sekä uusien teknologioiden että liiketoimintamallien innovoinnille muuttuvalla energia-alalla.

Jouko Lampila | Lähde: Fortum | Otsikkokuva: Fortumin aurinkosähkövoimala Intiassa