Auringonvalolla vetyä biomassasta huoneenlämmössä

Cambridgen yliopiston tiedemiehet ovat kehittäneet tekniikan, jossa biomassasta voidaan tuottaa aurinkoenergialla suoraan puhdasta vetykaasua.

Viime viikolla annetussa tiedotteessa yliopisto kertoo, että tähän asti lignoselluloosa – kasvibiomassan pääkomponentti – on voitu muuttaa vedyksi vain kaasutusprosessissa, jossa käytetään korkeita lämpötiloja ”hajottamaan sen täydellisesti”.

Yliopiston mukaan uudessa tekniikassa pitää lisätä katalyyttisia nanohiukkasia emäksiseen veteen, joka sisältää biomassaa. Seos pannaan aurinkoa vastaavan laboratoriolampun eteen ja tulosta kuvaillaan ”ihanteelliseksi” absorboimaan valon energia ja muuttamaan biomassa vetykaasuksi.

– Olemme kehittäneet katalyytin ja liuoksen yhdistelmän, joka tekee mahdolliseksi tämän muutoksen auringonsäteilyn energialla, kertoo David Wakerley Cambridgen yliopiston kemian osastolta. – Lisäämme vain järjestelmään orgaanista ainetta, jolloin saamme auringon paistaessa tuotettua vetyä.

Kokeissa on käytetty erilaisia biomassoja, kuten puuta ja lehtiä. Yliopiston mukaan niitä ei tarvinnut esikäsitellä ennen kokeita.

laboratory-470740_1280

– Meidän teknologiamme on kiinnostava, koska se tekee mahdolliseksi tuottaa vetyä käsittelemättömästä biomassasta huoneenlämmössä ja normaalipaineessa, sanoo teknologian kehittäneen yliopistolla toimivan Christian Doppler Laboratoryn johtaja Erwin Reisner. – Näemme sen hyvänä vaihtoehtona korkeassa lämpötilassa tapahtuvalle kaasuttamiselle ja muille uusiutuville vedyntuotantotavoille.

Menetelmälle tutkitaan monia kaupallisia vaihtoehtoja.

Jouko Lampila | Lähde: CNBC