Heikkojen tuulten tuulimylly testikäyttöön Saksassa

Heikkojen tuulten tuulimylly testikäyttöön Saksassa

Siemensin uusi suoravetoinen heikkojen tuulten tuuliturbiini on edennyt protovaiheeseen, kertoo Sun&Wind Energy.

SWT-3.15-142 on Siemensin mallinimien mukaisesti 3,15 megawatin nimellistehoinen generaattori, jonka roottorin halkaisija on 142 metriä. Tuuligeneraattorin prototyyppi on asennettu maaliskuun alkupuolella Drantumin tuulitestialueelle ja otetaan käyttöön maaliskuun loppuun mennessä, jolloin keskitytään roottorin lapojen ja tehokkuuden arvioimiseen.

Uutta generaattorissa on, että se on varustettu erityisen kevyillä hiilikuitu-hybriditekniikalla toteutetuilla roottorin lavoilla. Siemens odottaa tämän muodostuvan uudeksi standardiksi.

Yhtiö vakuuttaa, että niinkin alhaisilla keskimääräisillä tuulennopeuksilla kuin 21 km/h (6 m/sek) tuottaa turbiini energiaa 10 gigawattituntia vuodessa. Tämä saavutetaan generaattorin integroidun säätöjärjestelmän (SICS) erityisillä asetuksilla yhdessä LM Wind Power -yhtiön valmistamien kevyiden roottorinlapojen kanssa.

Turbiini on osa maatuulivoimaloiden tuoteperhettä ja siinä käytetään samaa nasellia kuin muissa saman kokoluokan voimaloissa, kuten mallissa SWT-3.6-130. Pääkomponentit ovat samoja, mutta uusi malli on ensimmäinen IEC Class IIIA -luokan generaattori tällä alustalla.

Testiohjelma käynnistyy näinä päivinä ja Siemensin tavoitteena on saada uusi malli sarjatuotantoon kuluvan vuoden loppuun mennessä. Entistä heikommissa tuulissa hyvän tuoton antava voimala avaa paljon uusia alueita mahdollisiksi voimaloiden rakennuspaikoiksi.

Jouko Lampila | Lähde: Sun&Wind Energy