Sunnuntain vastaisena yönä kannatti kuluttaa sähköä

Suomen säätösähkön hinta painui sunnuntaina aamuyöllä parhaimmillaan 1 000 €/MWh negatiiviseksi.

7.5.2017 klo 01:00 sähkömarkkinoiden alassäätöhinta putosi -500 euroa negatiiviseksi. Kaksi tuntia myöhemmin hinta jatkoi -1 000 euroon neljän tunnin ajaksi. Fingridin tiedotteen mukaan negatiivisen säätösähkönhinnan toteutumiseen ovat vaikuttaneet Ruotsin kantaverkon verkkokokeesta johtunut sähkönsiirtokapasiteetin rajoitus ja tasevastaavien ennusteista poikenneet sähkönkulutukset.

saatohinta

Säätösähkön hintakehitys sunnuntaiyönä 7.5.2017

Sähkömarkkinoilla säätösähköllä on kaksi erillistä hintaa: ylössäätö ja alassäätö. Ylössäätöä tarvitaan silloin kun tuotantoa on ennakoitua vähemmän tai kulutusta enemmän ja alassäätöä vastaavasti kun tuotanto ylittää kulutuksen. Sunnuntaiyönä aikaisemmin sovitusta poikkeavasta lisäkulutuksesta tai tuotantotehon pienentämisestä tienasi siis parhaimmillaan 1 000 €/MWh eli euron kilowattitunnilta. Alassäädön dominoidessa yön tunteja oli ylössäätöhinta sama kuin Nord Poolin normaali Elspot-hinta.

tehokaupat

Tehokauppojen määrä jäi alle 300 megawattituntiin, josta vain kolmasosa kovalla hinnalla.

Erikoissäädön tehokauppoja yöllä tehtiin lopulta aika vähän: 93 MWh klo 6:00 alkaneella tunnilla, kun hinta oli 1 000 € ja 185 MWh seuraavalla tunnilla, jolloin alassäätöhinta oli kuitenkin enää 15 €/MWh.

Jouko Lampila | Lähde: Fingrid