Suuri on jälleen entistä suurempi

Suuri on jälleen entistä suurempi

GE Renewable Energy on julkistanut maailman suurimman avomerituulivoimalan, jonka 12 megawatin teho riittää sähköistämään 16 000 kotitaloutta.

Haliade-X -tuulivoimalan strategiset mitat ovat: roottorin halkaisija 220 metriä, suurin korkeus 260 metriä, roottorin lavan pituus 107 metriä. Yksittäisen voimalan vuosituotto on noin 67 gigawattituntia (GWh). Naselli on 150 metriä korkealla ja alimmillaan roottori pyyhkäisee ”vain” 40 metrin korkeudella merenpinnasta. Tornin ei tarvitse olla kovin korkean, koska tuuli on avomerellä melko tasaista myös lähellä merenpintaa.

Yhä edullisempaa energiaa

Tyypilliset maalle sijoitetut tuulivoimalat Suomessa ovat suurimmalta teholtaan luokassa 3–4 megawattia (MW). Tämä avomerivoimala 3–4 kertaa niin suuri kuin ne. Suuruus ei ole tuulivoimalassa mikään itseisarvo, vaan sillä tavoitellaan yhä edullisempaa kustannusta suhteessa tuotettuun energiamäärään.

1518600720037

Suurella voimalalla saavutetaan suhteellisia säästöjä niin valmistuksessa, asennuksessa kuin ylläpidossa. Merellä on tilaa, eikä valtavan suuren nasellin tai 107 metriä pitkän roottorinlavan kuljettaminen asennuspaikalle ole ongelma – toisin kuin sisämaa-asennuksessa, jossa maantiekuljetus asettaa rajat kuljetettavien osien koolle.

Koon ja kasvun rajat asettaa ilmeisesti vain materiaalitekniikka, eli yhä suurempien voimaloiden lujuus ja koossa pysyminen.

Suuri kasvuaskel entisiin

Tällä hetkellä suurimmat sarjatuotannossa olevat tuulivoimalat ovat teholtaan suuruusluokassa 8–9,5 MW ja roottorin halkaisijat ovat enimmillään 180 metriä. GE:n mukaan uusi voimala tuottaa 45 prosenttia enemmän energiaa aikayksikössä kuin tämän hetken suurimmat voimalat.

 

Haliade-X on suunniteltu toimimaan kovassa ja keskikovassa tuulessa. GE:n mukaan voimalan suuri roottorin halkaisija, pitkä lavat ja korkea hyötysuhde tekevät siitä kuitenkin vähemmän herkän tuulen nopeuden vaihteluille ja voimala pystyy näin tuottamaan enemmän energiaa myös suhteellisesti heikommissa tuulissa.

Uuden tuulivoimalan esittelyversio valmistuu luultavasti ensi vuoden aikana ja toimitukset avomerituulipuistoihin alkavat vuonna 2021.

GE Renewable Energyn mainosvideossa kerrotaan Haliade-X -voimalan ominaisuuksista ja eduista.

Jouko Lampila | Lähde ja kuvat: GE Renewable Energy