Aurinkoenergia oli maailman vuoden 2017 energiainvestointien vahva veturi

Aurinkoenergia hallitsi maailmanlaajuisia investointeja uuteen energiantuotantoon ennennäkemättömällä tavalla vuonna 2017 ja ohitti selvästi investoinnit fossiiliseen energiaan.

Kiinaan yli puolet maailman uudesta aurinkoenergiasta viime vuonna, globaalit investoinnit 160,8 miljardia US-dollaria. Uusiutuvaan energiantuotantoon on investoitu yhteensä 2,9 biljoonaa USD (2 900 000 000 000) vuodesta 2004 lähtien. Mittakaavana tosin voidaan todeta, että maailman ”puolustusmenot” ovat noin 1,7 biljoonaa USD joka vuosi.

Aurinkoenergiaa enemmän kuin koskaan

Joka tapauksessa – maailmassa rakennettiin viime vuonna 98 gigawattia (GW) uutta aurinkokapasiteettia, paljon enemmän kuin minkään muun teknologian lisäykset – uusiutuvat, fossiiliset ja ydinvoima huomioiden.

160,8 Mrd USD tarkoittaa 18 prosentin kasvua edellisestä vuodesta ja 57 prosenttia viime vuoden kaikista uusiutuvan energian investoinneista (pois lukien suuret vesivoimalat), jotka olivat yhteensä 279,8 Mrd USD. Aurinko myös ohitti selvästi uudet hiili- ja kaasuvoiman investoinnit, jotka olivat noin 103 Mrd USD.

uusiutuvaosuus

Uusiutuvan energian globaalit investoinnit 11 vuoden aikaväliltä 2007-2017 olivat 2,7 biljoonaa USD, mikä on kasvattanut tuulella, auringolla, biomassalla ja muilla uusiutuvilla tuotetun energian osuuden 5,2 prosentista 12,1 prosenttiin.

Kiina johti auringon voittokulkua, kun siellä rakennettiin noin 53 GW uutta kapasiteettia – yli puolet maailman koko lisäyksestä. Kiina investoi tähän 86,5 Mrd USD, missä on kasvua edellisestä vuodesta peräti 58 prosenttia.

Uusiutuvien hinta laskee jatkuvasti

YK:n ympäristöohjelma, Frankfurt School UNEP ja Bloomberg New Energy Finance ovat juuri julkaisseet RAPORTIN uusiutuvan energian investointien kehitystrendeistä 2018. Sen mukaan aurinkoenergian ja jossain määrin tuulivoiman voimakkaasti laskeva hintakehitys ohjaa muutosta. Viime vuosi oli kahdeksas perättäinen vuosi, jolloin uusiutuvan energian investoinnit ylittivät 200 Mrd USD.

hintakehitys

Eri uusiutuvilla lähteillä tuotetun sähkön hintakehitys. Avomerituulen hinta on laskenut voimakkaasti ja aurinkosähkön (PV) hintakehitys jatkaa lähes vapaassa pudotuksessa.

– Aurinkoenergian investointien valtava kasvu näyttää, miten maailman energiakartta muuttuu, sanoo YK:n ympäristöohjelman johtaja Erik Solheim. – Se myös näyttää, miten maailmantalous hyötyy tästä muutoksesta. Investoinnit uusiutuviin tuovat enemmän ihmisiä talouden kehityksen piiriin, tuottavat enemmän, parempia ja paremmin palkattuja työpaikkoja. Puhdas energia tarkoittaa myös vähemmän saasteita, mikä tarkoittaa terveellisempää ja onnellisempaa kehitystä.

Kaikkiaan Kiina oli suurin investoija uusiutuvaan energiaan, ennätyksellinen 126,6 Mrd USD kasvoi vuodesta 2016 noin 31 prosenttia. Voimakasta kasvua oli myös Australiassa (147% lisäys 8,5 Mrd USD:iin), Meksikossa (810% kasvu 6 Mrd USD:iin) sekä Ruotsissa (127% lisäys 3,7 Mrd USD:iin).

Jouko Lampila | Lähde: YK ympäristöohjelma