Saksa: uusiutuvat ohittivat hiilen ensimmäistä kertaa

Saksa: uusiutuvat ohittivat hiilen ensimmäistä kertaa

Uusiutuva sähköntuotanto kasvoi yli 10% vuoden 2018 ensimmäisellä puoliskolla verrattuna edellisen vuoden samaan jaksoon ja ohitti ensimmäisen kerran hiilellä tuotetun sähkön määrän.

Saksa on kuuluisa aurinkosähkön voimakkaasta tukemisesta, mutta laiva kääntyy hitaasti. Saksalaisen energia-alan järjestön BDEW:n julkaisemien lukujen mukaan uusiutuvat energialähteet vastasivat 36,3 prosentista alkuvuoden sähköntuotannosta. Aurinkosähkön määrä oli 7,3%. BDEW:n mukaan markkinaehtoinen, järjestelmällinen luopuminen hiilen käytöstä on täydessä vauhdissa.

Tuuli on uusiutuvien ykkönen

Vuoden 2018 ensimmäisellä puoliskolla tuotettiin Saksassa lähes 118 terawattituntia (TWh) eli 118 miljardia kilowattituntia (kWh) sähköenergiaa tuotettiin auringolla, tuulella ja muilla uusiutuvilla energianlähteillä, kertoo Saksan liittotasavallan energia- ja vesiteollisuuden yhdistys BDEW. Edellisen vuoden samalla jaksolla osuus oli 32,5% eli kasvua on yli 10%. Sähkön kokonaistuotanto pieneni kuluvan vuoden alkupuolella hiukan – 328,5 TWh:sta 324,6 TWh:iin verrattuna vuoden 2017 alkupuoleen.

BDEW:n raportin mukaan aurinkosähkön 7,3% osuudessa on 0,6 prosenttiyksikköä kasvua vuoden 2017 ensimmäiseen puoliskoon. Uusiutuvien suurin tuotanto tapahtuu kuitenkin tuulella. Maatuulivoiman osuus sähköntuotannosta oli 14,7% – selvää kasvua edellisen vuoden 12,5%:sta. Avomerituulen määrä lisääntyi huomattavasti niukemmin, 2,7%:sta 2,9%:iin.

Biomassa on kolmannella sijalla. Vuoden 2017 ensimmäisellä puoliskolla sen osuus oli 6,9% ja tänä vuonna 7,1% koko sähköntuotannosta. Myös vesivoiman määrä kasvoi hiukan 3,3%:iin.

Kaasu laskussa, ydinvoima nousussa

BDEW:n alustavien arvioiden mukaan ruskohiili- ja kivihiilivoimaloiden tuotanto laski 114 TWh:iin alkuvuonna 2018. Ligniitti vastasi 22,5%:sta ja kivihiili 12,6%:sta koko sähköntuotannosta.

Myös kaasuvoimaloiden tuotanto laski hiukan – 44 TWh:sta alle 40 TWh:iin. Ydinvoiman määrä oli noin 37 TWh, eli sen osuus kasvoi 2017 alkuvuoden 10,2%:sta tämän vuoden 11,3%:iin.

– Nämä luvut osoittavat vaikuttavasti, että markkinaehtoinen, järjestelmällinen luopuminen hiilen käytöstä on täydessä vauhdissa, sanoi BDEW:n puheenjohtaja Stefan Kapferer. – Uusiutuvat ovat kasvussa. Vielä kipeämmin tarvitaan lisää vauhtia sähköverkon laajentamiseen, jotta uusiutuvat saadaan hyödynnettyä energiajärjestelmässä.

Jouko Lampila | Lähde: BDEW