Aurinkoenergia paikkaa kun hiili- ja ydinvoima pettää

Aurinkoenergia paikkaa kun hiili- ja ydinvoima pettää

Aurinkoisen ja kuivan kesän aikana aurinko on rikkonut monia ennätyksiä. Aurinko on pitänyt sähköt päällä kun jäähdytysveden puute on häirinnyt voimalaitosten toimintaa, kertoo PV Magazine.

Saksassa ja Ranskassa jokien veden lämpötilan nousu kesällä on aiheuttanut ongelmia hiili- ja ydinvoimaloiden jäähdyttämiselle ja johtanut voimaloiden tilapäisiin sulkemisiin. Ilmiö ei ole täysin vieras Suomessakaan, kun Loviisan ydinvoimalan tehoa laskettiin parin päivänä heinäkuun lopulla meriveden korkean lämpötilan vuoksi. Ongelma ilmeisesti korostuu helteellä ilmajäähdytteisissä voimaloissa.

Kesällä rikottiin ennätyksiä

On tunnettua, että aurinkopaneelit tuottavat enemmän sähköä viileässä kuin kuumassa. Siitä huolimatta esimerkiksi Saksassa rikottiin tuotantoennätyksiä, kun heinäkuun saldo nousi 6,7 terawattituntiin (TWh) ja ylitti toukokuussa saavutetun edellisen tuotantoennätyksen 6,45 TWh.

Fraunhofer ISE:n mukaan aurinkosähkön osuus Saksan sähköntuotannosta oli heinäkuussa 15,1%. Toukokuussa osuus oli useiden vapaapäivien johdosta 15,6%. Yhden päivän tuottoennätys meni rikki toukokuun 6. päivänä, jolloin aurinkosähköä saatiin 22,2% Saksan sähkönkulutuksesta. Kello yksi iltapäivällä tuotto oli puolet koko kulutuksesta, mikä asetti uuden tuntikohtaisen ennätyksen. Kysymyksessä oli toki sunnuntaipäivä.

Myös Britanniassa rikottiin ennätyksiä, kertoo SolarPower Europe. Kesäkuun yhden viikon tuotto oli 533 gigawattituntia (GWh), mikä teki aurinkoenergiasta maan suurimman energianlähteen sillä viikolla, ohittaen kaasulla tuotetun energian.

Tanskassa puolestaan mitattiin toukokuussa 361 tuntia auringonpaistetta, mikä johti 33% lisäykseen aurinkoenergian tuotossa ja uuteen ennätykseen.

Aurinko pitää sähköt päällä

SolarPower Europen Aurelie Beauvaisin mukaan aurinkosähkö täytti kesän vajausta, kun perinteiset voimalat pettivät. Esimerkiksi Ranskassa ja Saksassa hiili- ja ydinvoimaloita jouduttiin tilapäisesti sulkemaan, kun riittävää määrää jäähdytysvettä ei ollut saatavilla. Aurinkosähkö pystyi silloin pitämään sähköverkon vakaana ja tuottamaan tarvittavan energian.

– Ilman aurinkosähköä olisi heinäkuussa ollut merkittäviä ongelmia sähkön toimittamisessa, sanoo SolerPower Europen Bruno Burger. – Aurinkosähkön tuotto oli parhaimmillaan luokkaa 25-30 gigawattia (GW).

– Voimme hyödyntää aurinkoenergiaa ja päästä paremmin yli kuumien kesäkuukausien. Aurinkoenergiaa syntyy eniten keskipäivällä, jolloin myös ilmastoinnin jäähdytystarve ja erilaisten kylmälaitteiden kulutus on korkeimmillaan.

Loviisan ydinvoimalan tehonlaskusta uutisoi kesällä TALOUSELÄMÄ.