Neste laajentaa uusiutuvan dieselin saatavuutta Suomessa

Neste laajentaa uusiutuvan dieselin saatavuutta Suomessa

Pääkaupunkiseudulta lähes kaksi vuotta sitten käynnistynyt jätteistä ja tähteistä valmistetun, lähes päästöttömän dieselin tarjonta on vähitellen laajentunut valikoiduille liikenneasemille ympäri Suomea.

Sähköautojen yleistymisessä – kuten monessa muussakin asiassa – puhutaan ”muna-kana” -ilmiöstä. Sähköautot eivät yleisty ennen latausverkoston laajentumista ja päinvastoin. Dieselin kohdalla ei kuitenkaan ole pulaa dieselkäyttöisistä ajoneuvoista, joten uusiutuvan dieselin jakeluverkoston laajentumiselle ei ole siinä suhteessa estettä. Liikenneasemille tietysti tarvitaan uusia säiliöitä, uusia pumppuja yms., joten aikansa sekin ottaa.

Seitsemän uutta jakelupaikkakuntaa

Neste MY -diesel tulee henkilöautoilijoiden saataville entistä laajemmin, kun se otetaan jakeluun seitsemällä uudella paikkakunnalla Lahdessa, Karkkilassa, Joensuussa, Kuopiossa, Kokkolassa, Kiimingissä ja Oulussa. Tuotetta saa nyt yhteensä 37 liikenneasemalta, joista on 22 kevyen liikenteen asemia ja 15 raskaan liikenteen Neste Truck -asemia.

Vuoden 2017 alusta lähtien Nesteen uusiutuvaa dieseliä on kulutettu Suomessa yli 15 000 tonnia, mikä on vähentänyt kasvihuonekaasupäästöjä noin 40 000 tonnia. Määrä vastaa keskimäärin 7 500 dieselhenkilöauton kulutusta, olettaen kulutuksen olevan noin 1 000 kg tai 1 250 litraa vuodessa. Osuus Suomen noin 700 000:sta dieselhenkilöautosta ei vielä ole päätähuimaava.

Saatavuudesta ei uusiutuvaan siirtyminen ole kiinni. Neste valmistaa tuotetta jalostamoillaan Porvoossa, Singaporessa ja Rotterdamissa yhteensä kolme miljardia litraa vuodessa. Määrä riittäisi mainiosti kattamaan Suomen koko maantieliikenteen dieselin kulutuksen ja lisää kapasiteettia on tarkoitus rakentaa.

Siirrytään helposti päästöttömiin

Neste MY uusiutuva diesel on suomalainen innovaatio, joka vähentää auton kasvihuonekaasupäästöjä jopa 90 prosenttia perinteiseen fossiiliseen polttoaineeseen verrattuna.

– Autoilijan on helppo ottaa Neste MY käyttöön heti, ilman muutoksia moottoriin tai ajoneuvoon. Tuote on Suomessa auttanut asiakkaitamme vähentämään kasvihuonekaasupäästöjään jo kahden vuoden ajan. Olemme erittäin iloisia siitä, kuinka innostuneesti suomalaiset ovat ottaneet Neste MY uusiutuvan dieselin vastaan. Tavoitteenamme on laajentaa sen saatavuutta myös jatkossa, kertoo Nesteen Marketing & Services -liiketoiminta-alueen Suomen toiminnoista vastaava johtaja Sam Holmberg.

Suorituskyvyltään Neste MY uusiutuva diesel vastaa parhaita markkinoilla olevia perinteisiä fossiilisia dieseleitä, ja sitä voi tankata kaikkiin dieselkäyttöisiin moottoreihin. Tuote myös palaa puhtaammin ja auttaa pidentämään moottorin käyttöikää.

– Tuote on erinomainen valinta myös pohjoisen vaativiin oloihin, sillä sen kylmäkestävyys on talvilaatuisena -34 °C, Holmberg lisää.

Uudet Neste MY uusiutuvaa dieseliä myyvät asemat:

Neste Lahti Taukotuuli
Neste Express Karkkila Porintie
Neste Express Joensuu Kuurnankatu
Neste Express Kuopio Matkus
Neste Automaatti Kokkola Heinolankaari
Neste Express Kiiminki Jääli
Neste Oulu Maikkula (10.1. alkaen)
Neste Automaatti Turku Jäkärlä
Neste Express Helsinki Mannerheimintie

Lisäksi Neste MY uusiutuvaa dieseliä myyvät:

Neste Express Espoo Piispanmäki
Neste K Espoo Olari
Neste Express Espoo Otaniemi
Neste Espoo Muurala
Neste Express Helsinki Konala
Neste Express Helsinki Oulunkylä
Neste K Vantaa Varisto
Neste Express Vantaa Ilmakehä
Neste Express Hämeenlinna Jukola
Neste Express Turku Skanssi
Neste Express Pirkkala Linnakallio
Neste Automaatti Jyväskylä Saarijärventie
Neste Express Seinäjoki Minimani
Neste Truck Helsinki Vuosaari
Neste Truck Vantaa Viinikkala
Neste Truck Sipoo Sipoonlahti
Neste Truck Porvoo Kilpilahti/Sköldvik
Neste Truck Porvoo Asentajantie
Neste Truck Mäntsälä Tuuliruusu
Neste Truck Hyvinkää Rekkarasti
Neste Truck Turku Vanha Tampereentie
Neste Truck Turku Satama Tuontiväylä
Neste Truck Naantali Luolala
Neste Truck Pirkkala Linnakallio
Neste Truck Rauma Satama
Neste Truck Seinäjoki Roves
Neste Truck Kempele Ouluntulli
Neste Truck Oulu Logistiikkakeskus

95fb060cb349a409_org

Uusiutuvaa Nesteen dieseliä on saatavana pääkaupunkiseudun lisäksi vilkkaimpien valtaväylien varrella ja suurimmissa kaupungeissa.

Sähköautoa ei tarvitse odottaa

Itse ajan noin 30 000 km vuodessa ja siirryin käyttämään uusiutuvaa dieseliä heti kun se tuli saataville. Etelä-Savon korvessa lähimmät asemat ovat nyt noin 100 kilometrin päässä, mutta parin ylimääräisen kanisterin avulla olen pärjännyt hyvin. Koko kahden vuoden aikana on pitänyt tankata fossiilista ehkä kaksi kertaa, kun kanisterit ovat olleet tyhjät.

Jos ajat dieselillä, voit Sinäkin voit siirtyä lähes päästöttömään ajamiseen heti. Nesteen diesel toimii tavallisessa moottorissa ongelmitta ja se on vain hiukan tavallista dieseliä kalliimpaa. Hintaero ei ole ongelma! Kun sähköautojen tarjonta kasvaa on tilanne ehkä toinen, mutta nyt vanha diesel ajaa lähes saman asian!

Jouko Lampila | Lähde: Neste