Rakennusvalvonta ehdottaa – energia talteen asuintalojen liiketiloista

Helppoja energiansäästömahdollisuuksia ei ole montaa. Helsingin kaupungin rakennusvalvontavirasto keksi yhden hyvän.

Rakennusvalvonnassa havahduttiin siihen, että kivijalkakauppojen ja ravintoloiden lauhduttimet puhaltavat kallista lämpöä ulos sen sijaan, että se hyödynnettäisiin taloyhtiössä. Asiaan tarttumalla taloyhtiöiden ja liikkeenharjoittajien säästöt voisivat olla suuria.

Säästöpotentiaalia on paljon

Konsultti laski, että eräässä esimerkkikohteessa lämmintä ilmaa puhalletaan vuosittain kadulle noin 8 000 euron arvosta Helsingin kaukolämmön hinnoilla (50 euroa/MWh) laskettuna. Kohde oli tavallinen kivijalkamyymälä.

Lauhdutinlaitteiden tehtävä on poistaa liiketilasta mm. kylmäkoneiden aiheuttamaa lämpökuormaa. Ne pumppaavat lämpöä ulos hieman samaan tapaan kuin ilmalämpöpumppu puhaltaa lämpöä sisään.

Minne lämmön voi edullisesti johtaa?

Taloyhtiöiden lämmönjakohuoneet sijaitsevat asuintalojen alakerrassa lähellä kivijalkaliikkeitä. Lämmön siirtäminen lämmönjakohuoneen kautta asukkaiden käyttöön ei yleensä olisi merkittävästi kalliimpaa kuin lauhduttimen hankinta ja käyttö.

Lämpöä voi hyödyntää esimerkiksi käyttöveden esilämmitykseen ja märkätilojen lattialämmitykseen. Putkiremontin yhteydessä tulisi kannattavaksi erottaa märkätilojen lämmitys käyttövesipiiristä, jossa se yleisimmin on. Silloin taloyhtiö saisi vielä lisää säästöä, koska se voisi laskea myös käyttöveden lämpötilaa.

Kaupunkikuva paranee, melutasot pienenevät ja luonto kiittää

Monet kivijalkakaupat sijaitsevat kaupunkien keskustoissa. Ympäristön viihtyisyys paranee, jos siellä voidaan luopua kaupunkikuvallisesti haastavista lauhdutinlaitteista.

Osa kaupunkilaisista myös kärsii laitteiston aiheuttamasta melusta, ja laitteiden poistaminen auttaisi siihenkin. Hukkaan heitetyn lämmön talteenotto on myös ympäristöystävällistä.

Idean tarina

Rakennusvalvonnan alue-arkkitehti ei innostunut keskeisellä paikalla olevan talon katujulkisivuun kiinnitettäväksi suunnitellusta lauhduttimesta. Lauhdutin ei ole kaupunkikuvan kaunistus, ja tiedossa oli jo aiemmista kohteista meluvalituksia ja kiistoja lauhduttimen paikasta.

Rakennusvalvonnan lvi-teknikko pyydettiin apuun ja huomattiin, että hukkaan heittämisen sijaan lämpöä voisi ohjata taloyhtiön käyttöön. Luvan hakija innostui vaihtoehdoista ja selvittää asiaa.

Idea ei ole uusi. Siitä puhuttiin jo Wäinö Jaurolan vuoden 1958 kylmätekniikan oppikirjassa. Suurissa liiketiloissa lämpö jo hyvin hyödynnetään. Rakennusvalvonta ehdottaa, että kaupunkien taloyhtiöt ja liiketilat tarttuisivat todelliseen energiansäästömahdollisuuteen.

Jouko Lampila | Lähde: Helsingin kaupungin rakennusvalvontavirasto