Euroopan ensimmäinen kaupallinen akkuvoimalaitos kolminkertaistaa kapasiteettinsa

Euroopan ensimmäinen kaupallinen akkuvoimalaitos kolminkertaistaa kapasiteettinsa

Saksalainen sähköyhtiö Wemag ja energiavarastojen ohjelmistotoimittaja Younicos ovat alkaneet rakentaa laajennusta Pohjois-Saksan Schwerinissä sijaitsevan akkuvaraston kapasiteetin lähes kolminkertaistamiseksi.

Laajennus kaksinkertaistaa laitoksen suurimman tehon 5 megawatista 10:een ja energiakapasiteetti kastaa 5 megawattitunnista 14,5 megawattituntiin.

Pohjois-Saksan suuri tuulivoimakapasiteetti on luonut entistä merkittävämmät markkinat säätöteholle. Kysymys on ensisijaisesti hyvin nopeasti reagoivasta säätölaitoksesta, joka huolehtii sähköverkon taajuuden säilymisestä. Pyörivien generaattoreiden käynnistysaika on vähintään kymmeniä sekunteja, kun akkuvarasto tehopuolijohteilla ohjattuna reagoi taajuuden muutoksiin jopa millisekunneissa.

Primäärisäätötehoa varten Saksassa on viikkomarkkina, jossa toimijat tarjoavat kapasiteettinsa kantaverkon käyttöön. Suurimman tehon pitää olla joka hetki käytettävissä 30 sekunnin aikana taajuuspoikkeaman alusta lukien ja tahon pitää olla käytettävissä vähintään 30 minuutin ajan. Sinä aikana hitaammat laitokset saadaan tarvittaessa käyntiin. Akkuvarasto tuottaa verkkoon nopeasti reagoivaa säätötehoa erotuksena säätöenergiasta, joka on hitaammin reagoivaa, mutta pitkäkestoista.

lowres-d800-62947

Myös suomalaiset energia-alan asiantuntijat ja kehittäjät ovat käyneet tutustumassa vuonna 2014 käynnistettyyn Schweringin laitokseen VTT:n vetämän Neo-Carbon Energy -hankkeen puitteissa viime vuonna.

lowres-d800-62964
Schweringin laitos perustuu lithium-ion, kennoihin, joiden käyttöikä on vähintään 20 vuotta. Laitos on kytketty Wemagin 20 kilovoltin verkkoon.

– Se, että Wemac investoi nyt viisi miljoonaa euroa nostaakseen laitoksensa kapasiteettia, on vahva osoitus akkusäätötehon menestyksestä ja toiminnasta Euroopassa, sanoo Younicosin Euroopan myyntijohtaja Alexander Schönfeldt.

Jouko Lampila | Lähde: Wemag, Younicos