Halvasta sähköstä huolimatta talveen kannattaa varautua

Sähkö on ollut jo pitkään ennätyksellisen edullista. Ja onneksi lyhyellä aikavälillä kuluttajien tilanne vaikuttaa hyvin turvalliselta.

Mutta vaikka sähköä saa edelleen edullisesti, yllätyksiin kannattaa varautua. Talvea kohti sähkön kysyntä kasvaa, ja sen hintaan vaikuttaa moni tekijä.

Syksyllä sähkön hintaa säätelevät sääolot. Jos syksy on kylmä ja vähäsateinen, sähkön hinta voi jonkin verran nousta. Jos taas saadaan paljon lämpimiä sateita, niin Ruotsin ja Norjan suuret vesivarannot pitävät pohjoismaisen pörssihinnan tasaisena.

Lyhyellä aikavälillä kuluttajien tilanne vaikuttaa turvalliselta. Kiinteähintainen määräaikainen sopimus on yleensä vakaa vaihtoehto. Jos pystyy säätelemään omaa sähkönkäyttöään, niin tuntihinnoitteluun perustuva pörssisähkösopimus voi tulla edullisemmaksi.

Vaikka sähköä saa edelleen edullisesti, yllätyksiin kannattaa varautua

Pohjoismaiset sähkömarkkinat toimivat tehokkaasti, mutta Suomi on sähköntuoja ja riippuvainen naapurimaidensa tuotannosta. Etenkin talvella sähkönsiirtoverkkojen toimivuus on ajoittain koetuksella. Kovilla pakkasilla, kun tuulivoimaa ei ole saatavilla, kuormitus voi pahimmassa tapauksessa nousta niin paljon, että kulutusta joudutaan säätelemään. Poikkeustilanteissa sähkön hinta voi hetkellisesti moninkertaistua, kuten viime talvena nähtiin.

Energiayhtiöiden tehtävänä on auttaa asiakkaitaan löytämään keinoja energiatehokkuuden lisäämiseen ja ympäristöystävällisten ratkaisujen löytämiseen.

Elina Kivioja Vattenfall photograph

Talven lähestyessä kotitalouksien kannattaakin säätää ilmalämpöpumput ja ilmastoinnit talviasentoon. Laitteiden ja ikkunoiden tiivisteet kannattaa tarkistaa ja uusia tarvittaessa. Jos asunto lämpiää sähköllä, se vie tavallisesti yli puolet kodin sähkönkulutuksesta. Talvella kulutuksen kasvu lisää sähkölaskua helposti sadoilla euroilla. Huonosti eristettyjen ikkunoiden kautta karkaa jopa kolmannes lämmöstä.

Elina Kivioja | toimitusjohtaja, Vattenfall