Aurinkosähkölle povataan valoisaa tulevaisuutta Suomessa

Aurinkosähkölle povataan valoisaa tulevaisuutta Suomessa

Tampereella Energia 2016 -tapahtumassa esiintyi ainakin kymmenkunta aurinkosähköjärjestelmien toimittajaa. Kaikilla oli päällä vahva kasvu ja positiiviset tulevaisuuden näkymät.

Suomen yleisin voimalatyyppi käyttää aurinkoenergiaa. Laitoksia on arviolta 2 500 kpl, esimerkiksi Carunan verkkoon niitä liitetty noin tuhat. Määrät koskevat vain sähköverkkoon kytkettyjä voimaloita, kesämökeillä on moninkertainen määrä pieniä aurinkosähköjärjestelmiä.

Tuplataan vuotuinen asennusmäärä

Aurinkosähkön määrästä ei toistaiseksi ole virallisia tilastoja, mutta alan yritysten piirissä tehdyt kyselyt antavat kohtuullisen käsityksen asiasta. Myös alan yritysten liikevaihdoista voi tehdä aika tarkkoja arvioita asennusten kokonaismääristä huipputehon kilowatteina laskettuna.

rx100-100304-finnwindViime vuoden lopussa asennuskanta oli suunnilleen kymmenen megawattia verkkoon kytkettyä tehoa ja toinen mokoma kesämökkien pieniä voimaloita. Samaan aikaan tuulivoimaloiden yhteisteho suomessa saavutti yhden gigawatin merkkipaalun, eli satakertaisen tehon verkkoon kytkettyihin aurinkovoimaloihin verrattuna.

Tänä vuonna verkkoon kytkettyä aurinkosähköä arvioidaan tulevan noin 10 megawattia lisää, eli määrä tuplautuu 20 megawattiin. 2 500 laitokselle jaettuna tämä tarkoittaa 8 000 watin keskikokoa. Omakotitalojen voimalat ovat yleensä pieniä, alkaen 2-3 kilowatista ja harvoin yli 10 kilowattia. Muutamat suuremmat laitokset – teholtaan useita satoja kilowatteja – nostavat keskikoon sitten yllämainittuun.

Aurinkosähkön kasvulle on Suomessa tilaa

rx100-100309-gefKokonaisuutena on aurinkoenergia Suomessa aivan lapsenkengissä. Yhteisteholtaan 20 megawatin aurinkovoimaloiden vuosituotto on noin 18 gigawattituntia, mikä vastaa hiukan yli 0,02 prosenttia Suomen sähköntuotannosta. Kuluvan vuoden arvioitu kaksinkertaistuminen ei siis vielä nosta sitä kovin merkittävien tuotantolähteiden joukkoon.

Tuplautuminen on kuitenkin voimakas tekijä, kuten jotkin lukijamme saattavat muistaa tarinasta shakkipelin keksijän palkkiosta. Jos tuplautuminen jatkuu myös tulevaisuudessa, kestäisi peräti 12 vuotta, että aurinkosähkö kattaisi Suomen koko sähkönkulutuksen. Muutos voi tapahtua nopeasti.

rx100-100313-eurosolarSaksassa aurinkosähköä oli vuoden 2015 lopussa asennettuna noin 40 gigawatin verran, eli 4 000-kertainen määrä Suomeen verrattuna. Se jakautui noin 1,5 miljoonalle aurinkosähkövoimalalle, eli voimaloiden määrä oli silloin noin 600-kertainen verrattuna Suomen voimalamäärään nyt. Tuotto kattoi suunnilleen 7,5 prosenttia Saksan sähkönkulutuksesta.

Suuria projekteja ja uusia kauppiaita

Kuluvan vuoden aikana on uutisoitu toinen toistaan suuremmista uusista aurinkosähkölaitoksista, joita rakennetaan ympäri maata. Monet kunnat ovat ryhtyneet panostamaan hiilineutraaliin kehitykseen mm. Suomen Ympäristökeskuksen kannustamina ja hankkineet tai hankkimassa merkittäviä määriä aurinkosähköä. Samoin monet kauppakeskukset ja kauppaketjut ovat havainneet auringon olevan erinomaisen energianlähteen käyttöönsä.

rx100-100314_thorKehityksestä kertoo myös se, että Suomeen on tänä vuonna tullut ehkä sata uutta aurinkosähkön myyjää. Osa niistä on aivan uusia yrityksiä, osa toimintaansa tälle alueelle laajentaneita.

Kiertokysely messuilla antoi ymmärtää, että kysyntä myös jatkuu vahvana. Kuluttajien innostuksen lisäksi useampi alan suurimmista toimijoista kertoi – asiakkaiden nimistä toki vaieten – monista usean sadan kilowatin suuruisista projekteista, joita on suunnitteilla tai tarjousvaiheessa.

Toisaalla julkaisussamme on juttu Neo-Carbon Energyn projektista, jossa on mallinnettu kokonaan uusiutuvalla sähköllä toimiva maailma vuonna 2030. Siinä näyttäisi Suomen kohdalla olevan aurinkosähkökapasiteettia luokkaa 10 gigawattia. Nykyisellä kasvuvauhdilla tuo määrä saavutetaan suunnilleen yhdeksässä vuodessa.

Jouko Lampila