Ilkka Herlinin Qvidja Kraft ostaa Luken keksinnön

Ilkka Herlinin Qvidja Kraft ostaa Luken keksinnön

Luonnonvarakeskus ja Qvidja Kraft Oy ovat yhdessä ottaneet merkittävän askeleen ympäristöystävällisen energian saattamisessa markkinoille.

Luonnonvarakeskus (Luke) on myynyt kehittämänsä biometaanireaktorin haussa olevat patentit Qvidja Kraft Oy:lle ja samalla kehitystyön tehneet tutkijat siirtyivät yrityksen palvelukseen.

Menetelmä sekä varastoi uusiutuvaa energiaa että tuottaa biometaania hyvällä hyötysuhteella. Uudella menetelmällä voidaan edistää hiilineutraalin yhteiskunnan syntymistä.

Professori Erkki Aura kehitti ensiversion reaktorista, jossa suosta peräisin olevat mikrobit tuottavat hiilidioksidista ja vedystä metaania ja vettä. Luken tutkijat Anni Alitalo ja Marko Niskanen jatkoivat työtä ja onnistuivat toteuttamaan bioreaktorin, jonka avulla voidaan sekä tuottaa polttoainetta että varastoida aurinko- ja tuulienergiaa sekä vesivoimaa.

Reaktorilla voidaan myös jalostaa puuraaka-ainetta erittäin puhtaaksi metaaniksi, joka on paineistuksen jälkeen valmista käytettäväksi liikennepolttoaineena.

– Nyt kehitetty mikrobiologinen menetelmä on hyvin skaalautuva ja sopii sekä keskitettyyn että hajautettuun energiantuotantoon, tiivistää tutkijaryhmä.

Qvidja Kraft Oy:n ja Luken välinen sopimus on Lukelle tärkeä avaus tutkimuksessa kehitettyjen keksintöjen siirtämisessä käytäntöön. Pitkän kehitystyön aikana on tehty useita keksintöjä, joille on haettu patentteja.

– Hallitusta myöten toivotaan tieteen ja elinkeinoelämän yhteistyötä innovaatioiden kaupallistamiseksi. Tässä on nyt sitä parhaimmillaan, toteaa Qvidja Kraftin hallituksen puheenjohtaja Ilkka Herlin.

– Tutkimuksen vaikuttavuus tulee siitä, että tutkimuksen tulokset tuotteistuvat ja siirtyvät yrityksiin. Lukelle on tärkeää, että tutkimuksemme luo edellytyksiä uudelle biotalouden liiketoiminnalle, toteaa pääjohtaja Mari Walls.

Kaupan mukana Luken tutkijat siirtyvät Qvidja Kraft Ab:n palvelukseen. Tämä mahdollistaa kehitystyön jatkon. Reaktorien ja uusien tuotteiden kehittäminen jatkuu entistä laajempana Qvidja Kraftissa.

– Seurasin läheltä nyhtökauran keksimistä, ja polku oli samankaltainen. Vaaditaan sinnikkyyttä, vapautta kokeilla ja erehtyä, ja tutkimuksen törmäyttämistä eri alojen ihmisiin – ja vimmattua halua toteutukseen. Meillä on käsissä uusiutuvan energian kannalta käänteentekevä menetelmä, ja huipputiimi kasassa, toteaa Saara Kankaanrinta, toinen Qvidja Kraftin perustaja ja hallituksen jäsen.

Jouko Lampila | Lähde: Luonnonvarakeskus