Isoon Omenaan laaja aurinkosähkövoimala

Kauppakeskus Isoon Omenaan rakennetaan mittava aurinkosähköjärjestelmä, josta tulee Suomen suurin liikekiinteistöön toteutettu aurinkosähkövoimala.

Kauppakeskuksen katoille asennetaan noin 2000 aurinkopaneelia, jotka tuottavat vuosittain noin 460 000 kilowattituntia aurinkosähköä. Määrä vastaa noin parin sadan kerrostaloasunnon vuosittaista sähkönkäyttöä ja asettuu suuruusluokassaan esimerkiksi Helenin Suvilahden ja Kivikon voimaloiden välimaastoon.

Projekti toteutetaan uudenlaisella aurinkosähkösopimusmallilla. Ison Omenan omistavan Cityconin kumppanina toimiva Solarigo Oy investoi aurinkosähkövoimalaan ja huolehtii järjestelmän suunnittelusta, asennuksesta sekä järjestelmän toiminnasta koko sopimuskauden ajan. Citycon ostaa Solarigon omistaman voimalan tuottaman aurinkosähkön, joka käytetään Ison Omenan energiantarpeeseen. Rakennettava aurinkovoimala tarjoaa uusiutuvaa, kotimaista ja päästötöntä aurinkosähköä jopa 35 vuoden ajan.

– Aurinkosähkö sopii erittäin hyvin osaksi Ison Omenan sähkönhankintaa, sillä sen tuotanto on suurimmillaan aurinkoisina kesäpäivinä, jolloin myös tilojen viilentämiseen tarvittava jäähdytysenergian tarve on isoin. Ison Omenan laajennusosalle on myönnetty korkein mahdollinen, platinatason LEED-ympäristösertifikaatti, sanoo Cityconin kaupallinen johtaja Sanna Yliniemi.

Kauppakeskukset ja marketit ovat kiinteistöjä, joissa aurinkosähkön hyödyntäminen on mahdollisimman helppoa ja taloudellista. Rakennusten katot ovat yleensä tasaisia, jolloin järjestelmän asentaminen on helppoa. Sähkön kulutus puolestaan painottuu lämpimiin kesäpäiviin, jolloin aurinko paistaa kirkkaasti. Aurinkosähkön koko tuotto tulee kiinteistön omaan käyttöön, jolloin sähkölaskusta säästyy energian hinnan lisäksi siirtomaksu ja sähkövero.

Jouko Lampila | Lähde: Citycon