Renault ja Mitsubishi sähköautoyhteistyöhön Nissanin kanssa

Kun kaikki kolme yhtiötä jakavat Nissan Leafin uuden version tuotekehityskustannukset, saadaan sähköautojen hinta laskettua samalle tasolle vastaavien polttomoottoriautojen kanssa, kertoo NyTeknik.

Nissan Leafin – maailman eniten myydyn täyssähköauton – nykyisen version hinta on Suomessa 35 000 euroa. Japanissa sen hinta on alkaen 2,8 miljoonaa jeniä (noin 23 500 euroa). Nissanin tavoite on, että uuden version hinta olisi noin kaksi miljoonaa jeniä, eli lähes 30 prosenttia nykyistä versiota edullisempi, kertoo puolestaan Nikkei Asian Review.

Hinnan alentaminen on mahdollista, kun tuotekehityskustannukset jaetaan Renaultin ja Mitsubishin kanssa, jotka kuuluvat Nissanin kanssa samaan konserniin. Vuodesta 2018 lähtien Renault ja Mitsubishi eivät enää kehitä omia versioitaan, vaan kaikki kolme merkkiä tulevat käyttämään Nissanin uutta alustaa, jonka Nissanin odotetaan julkistavan Las Vegasin CES-messuilla tammikuun alussa.

Autoissa on tarkoitus käyttää myös samoja akkuja ja moottoreita, jolloin yhteisten tilausten kautta saadaan edullisemmat ostohinnat.

Eri tietolähteiden mukaan autoon olisi jatkossa tarjolla myös 60 kilowattitunnin akusto nykyisten 24 kWh ja 30 kWh akustojen vaihtoehtona. Suurella akulla toimintamatka kasvaisi käytännössäkin olosuhteista riippuen 300–400 kilometrin välille. Suuremman akun lisähinnasta ei ole vielä tietoa.

Jouko Lampila | Lähde: NyTeknik, Nikkei Asian Review