Visuaalisella kotinäytöllä säästöä sähkönkulutukseen

Visuaalisella kotinäytöllä säästöä sähkönkulutukseen

Tämä on nyt melkein mainos, mutta Fortum ei maksa tästä meille mitään. Uutiseen liittyy pieni tarina.

Tiedäthän ne nuoret miehet, jotka pystyttävät ständin kauppakeskukseen tai tavaratalon aulaan ja tarjoavat Fortumin sähkösopimuksia ohikulkijoille. Kävin eilen Mäntyharjussa kaupoilla ja siellähän pojat iloisesti tervehtien pysäyttivät minut ja ryhtyivät tehtäväänsä.

Kerroin tehneeni juuri muutama viikko sitten paikallisen Suur-Savon Sähkön kanssa sopimuksen tuntihinnoitellusta pörssisähköstä, joten kaveri luopui sähkösopimuksen tarjoamisesta. Sen sijaan hän alkoi kertoa Fortum Kotinäytöstä, josta en ollut aikaisemmin kuullutkaan.

Lähetinyksikkö sähkömittarin luokse, sähkösilmä mittarin vilkkuvan ledin päälle teipillä kiinni ja näyttö vaikkapa eteisen seinälle. Vekotin kuulemma oppii parin viikon kuluessa kodin sähkönkulutusprofiilin ja osaa sitten näyttää, jos kulutus poikkeaa tavanomaisesta. Näyttöä aktiivisesti seuraamalla kuluttaja oppii laittamaan turhat laitteet pois päältä ja säästää jopa 10 prosenttia kulutuksestaan.

Sitten se tarina: Esittelijä kertoi erään asiakkaan tulleen kiittämään häntä mittarista. Asiakas matkusti paljon ja eräänä päivänä ollessaan taas lähdössä, vilkaisi eteisessä näyttöä. Näytön olisi pitänyt näyttää vähäistä kulutusta, mutta se olikin punaisella, suuren kulutuksen merkiksi. Asiakas lähti tutkimaan taloaan, mistä suuri kulutus voisi johtua, ja löysi tulikuuman jatkoroikan. Johdossa oli oikosulku tai vuoto ja se olisi voinut vaikka polttaa koko talon.

Käyttämättä jätetty energia on minun mielestäni parasta energiaa ja saattaahan tällainen näyttö tosiaan auttaa sähkön säästämisessä. Jos tämän jutun perusteella innostut ostamaan tällaisen laitteen, lupaan olla lähettämättä provisiolaskua Fortumille. Mutta kerro sitten minulle, minkälaisia kokemuksia olet laitteesta saanut. Laite maksaa Fortumin verkkokaupassa 198 € ja sen voi ostaa, vaikka ei ole Fortumin sähköasiakas. Asiakkaat saavat sen vähän halvemmalla.

Jouko Lampila | Lähde: Fortum