Mikkelin seudun vuoden Innovaattori 2016 on Kaj Pischow

Pinnoitusteknologian uranuurtaja, Savo-Solar Oy:n teknologiajohtaja Kaj Pischow on valittu Mikkelin seudun Vuoden Innovaattoriksi 2016.

Palkinnon myönsi Mikkelin kehitysyhtiö Miksei Oy, ja se luovutettiin tammikuun lopulla Etelä-Savon Yrittäjägaalassa Savonlinnan Olavinlinnassa.

Mikkelin seudun Innovaattorina palkitaan vuosittain henkilö, joka on aktiivisella, pitkäjänteisellä työllään uudistanut yritystään tai yhteisöään sekä vaikuttanut merkittävästi Mikkelin seudun elinkeinoelämän ja innovaatiotoiminnan kehittymiseen. Jo 35 vuotta kestäneen uransa aikana Pischow on toiminut erityisesti pinnoitusteknologian ja siihen perustuvan liiketoiminnan kehittämiseksi. Hänen työnsä on tuonut Mikkelin seudulle kymmeniä työpaikkoja sekä vahvistanut alueen pinnoitusteknologian osaamista ja tuonut sille myös kansainvälistä näkyvyyttä.

Pischown mukaan innovaatiotoiminnassa oleellista on keksintöjen tai ajatusten tuominen hyötykäyttöön. Pischown oma ura pinnoitusteknologiaa hyödyntävässä liiketoiminnassa käynnistyi siitä, kun Pischow sai 1990-luvulla käsiinsä käytöstä poistetun pinnoituslinjan. Pinnoituslinjalle tarvittiin uusi käyttötarkoitus.

– Suomessa valmistettiin tuolloin suuria määriä Nokian matkapuhelimia. Kehitimme pinnoitteen matkapuhelimille, ja totesimme sen Tekesin rahoittamassa projektissa toimivaksi. Teolliseksi kumppaniksi löytyi Savcor, ja eri vaiheiden jälkeen pinnoitustuotanto Nokialle alkoi.

Myöhemmin Nokian toiminta päättyi, ja pinnoituslinjalle etsittiin jälleen uutta käyttötarkoitusta. Tällä kertaa se löytyi termisten aurinkokeräinten valmistuksesta Savo-Solar Oy:ssä. Myös tätä toimintaa käynnistettiin Tekesin rahoituksella. Pischow korostaakin rahoittajien roolia ja merkitystä innovaatioiden kaupallistamisessa.

– On paljon sellaisia ajatuksia ja keksintöjä, joita ei saada kaupallistettua, koska tähän ei yksinkertaisesti ole rahaa. Yritykset tarvitsevat tukea sekä alkuvaiheessa että pyrkiessään kasvattamaan markkinoita. Selvää on, että tähän pitäisi antaa enemmän pelimerkkejä.

Pischow on työnsä ohella myös laajemmin edesauttanut pinnoitusteknologian osaamisalueen kehittämistä Mikkelin seudulla. Hän on mm. perustanut Mikkelissä kahden vuoden välein järjestettävän Mikkeli International Industrial Coating (MIICS) -seminaarin sekä ollut aloitteentekijänä LUT:n pinnoitusteknologian professuurin saamiselle Mikkeliin.

Palkinnon luovutti Mikkelin kehitysyhtiö Miksei Oy:n toimitusjohtaja Juha Kauppinen.

Jouko Lampila | Lähde: Mikkelin kehitysyhtiö Miksei