Lontoossa rakennetaan Euroopan suurinta kelluvaa aurinkovoimalaa

Queen Elizabeth II -tekojärven pinnalle lähellä Lontoota rakennetaan 6,3 megawatin tehoinen kelluva aurinkovoimala.

Laitos koostuu 23 000 aurinkopaneelista, jotka kattavat kahdeksan jalkapallokentän verran – kymmenisen prosenttia – tekojärven 128 hehtaarin kokonaispinta-alasta ja hyödyntävät näin muuten tarpeetonta tilaa. Valmis laitos tuottaa noin 5,8 gigawattituntia energiaa vuodessa – riittävästi parin tuhannen kotitalouden tarpeisiin.

Laitoksen tilaaja on Thames Water, joka haluaa tukea Pariisin sopimusta rajoittaa ilmaston lämpeneminen alle kahteen asteeseen. Vesilaitos on sitoutunut tuottamaan kolmasosan omasta energiantarpeestaan itse uusiutuvilla energianlähteillä vuoteen 2020 mennessä. Rakennettavan laitoksen tuottama energia käytetään kokonaisuudessaan Thames Waterin paikallisissa vedenkäsittelylaitoksissa. Aurinkovoimalan toimittaja on Ennoviga Solar ja asennuksesta huolehtii Lightsource Renewable Energy.

Kelluvan alustan valmistaja on Ciel et Terre International, jolle nyt toteutettava projekti on suurin Japanin ulkopuolella. Alusta käsittää 61 000 kelluketta, joita pitää paikallaan 177 ankkuria. Veden päälle rakentamisen merkittävänä hyötynä tilankäytön lisäksi on jäähdytys. Viileä vesi jäähdyttää paneeleja ja viileät paneelit tuottavat enemmän energiaa kuin kuumat.

Queen Elizabeth II -tekojärvi on valmistunut vuonna 1962 ja siihen mahtuu 20 miljoonaa litraa vettä. Järven pinta-ala on 128 hehtaaria ja ympärysmitta 4,3 kilometriä. Thames Waterilla on tällä hetkellä käytössä aurinkopaneeleja 41 toimipaikassaan.