Saadaanko aurinkosähkön pientuotannolle tuntinetotus?

Saadaanko aurinkosähkön pientuotannolle tuntinetotus?

Asiasta on käyty keskustelua jo vuosia ja käytännöt vaihtelevat sähköyhtiöstä toiseen. Nyt yli 60 kansanedustajaa on allekirjoittanut asiasta lakialoitteen.

Aurinkoisella säällä pientalon aurinkovoimala tuottaa varsin tasaisesti sähköä, mutta kulutus vaihtelee. Yhdellä hetkellä lämpiää hella tai sähköuuni, toisella hetkellä kytkeytyy lämminvesivaraaja päälle. Sähköä kuluu jonain hetkenä paljon enemmän kuin voimala tuottaa, toisena hetkenä voimalan tuotto on paljon suurempi kuin kulutus.

Laskutuskäytännöt vaihtelevat

Lähes poikkeuksetta kaikki sähköyhtiöt Suomessa ostavat kuluttajan tuottaman ylimääräisen sähkön, mutta hinta on melko alhainen: useimmiten sähkön pörssihinta vähennettynä pienellä provisiolla. Ostosähköstä kuluttaja kuitenkin maksaa (sopimustyypistä riippuen) pörssihinnan päälle sähköyhtiön katteen ja aina siirtomaksun, sähköveron ja arvonlisäveron.

Sähkön kulutus ja pientuottajan tuotanto mitataan sekunnin murto-osan tarkkuudella, mutta laskutus tapahtuu tunneittain. Jotkin sähköyhtiöt summaavat tunnin sisäisen tuotannon ja kulutuksen ja veloittavat tai hyvittävät erotuksen. Useimmat veloittavat ja hyvittävät molemmat erikseen.

Jälkimmäinen tapa saattaa tuntua epäoikeudenmukaiselta, koska jonain hetkenä oman kulutuksen ylittävä tuotanto menee lähimmälle muuntajalle, tekee sen käämeissä muutaman kierroksen ja jatkaa matkaansa lähinaapurille – tai parhaimmillaan toista vaihetta pitkin takaisin tuottajalle. Miksi ”omasta” sähköstä pitää maksaa siirtomaksua ja sähköveroa?

Selkeytetään ja edistetään pientuotantoa

Viime viikolla eduskunnalle annettiin vihreiden Johanna Karimäen aloitteesta lakialoite, jonka yli 60 kansanedustajaa on allekirjoittanut. Kaikessa yksinkertaisuudessaan aloitteen sisältö on, että laskutusperusteena käytetään laskutusjakson (käytännössä yhden tunnin) aikana nettomääräisesti siirtyvää sähkön määrää.

Asia ei ehkä ole taloudellisesti valtavan suuri pientuottajalle, eikä varsinkaan sähköyhtiöille, mutta selkeyttäisi nyt vaihtelevaa käytäntöä ja tekisi siitä oikeudenmukaisen tuntuisen kaikkien kannalta.

Aloite tulee eduskunnan lähetekeskusteluun perjantaina 3.3. Pidetään peukkuja! Aloite kokonaisuudessaan: https://www.eduskunta.fi/FI/vaski/Lakialoite/Sivut/LA_4+2017.aspx

Jouko Lampila | Lähde: Eduskunta