Osloon pysäköintihalli, jossa on yli 100 sähköauton latauspaikkaa

Osloon pysäköintihalli, jossa on yli 100 sähköauton latauspaikkaa

Oslon ympäristöstä ja liikenteestä vastaava kaupunginvaltuutettu Lan Marie Nguyen Berg (MDG) avasi tällä viikolla Norjan suurimman ja hienoimman lataushallin Oslossa.

– Tämä on osa pitkän tähtäimen työtämme Oslossa sen hyväksi, että yhä useampi autoilija valitsisi päästöttömän ajoneuvon, sanoo Berg Norjan SÄHKÖAUTOYHDISTYKSEN julkaisemassa tiedotteessa.

Puolet sähköautoja

Tämän vuoden tammikuussa oli lähes puolet myydyistä uusista autoista (mukaan lukien maasturit, pickupit jne.) Oslossa oli sähköautoja, joko täyssähköisiä tai pistokehybridejä.

– Joudumme sopeuttamaan ajatteluamme ja laajentumaan, jatkaa Berg. – Oslon kaupunki tulee tekemään lataamisen entistä helpommaksi kaupungin kasvavalle sähköautomäärälle. Tulemme laajentamaan pelkästään sähköautoille tarkoitettujen lataushallien määrää, latauspisteiden määrää kunnallisissa pysäköintilaitoksissa, pikalatausasemia ja keskinopeita latauspisteitä.

Fortumin latauspisteet

Oslon uudessa lataushallissa on kaksi nopeaa 50 kilowatin latausasemaa ja 100 joustavaa latauspaikkaa, suurimmalta teholtaan 22 kW. Yöllä alueen asukkaat voivat pysäköidä ja ladata hallissa maksutta, enintään 3,6 kW teholla. Päivällä on käytössä normaalit pysäköintimaksut ja pikalatausta voi käyttää maksua vastaan.

Lataushalli on toteutettu yhteistyössä Oslon kaupungin ja useiden yksityisten operaattoreiden kanssa. Hallissa käytetään Fortum Charge & Drive -latausasemia, jotka on liitetty älykkääseen tehonhallintaan ja omaan akkuvarastoon.

Oslossa yritykset ja kuluttajat ovat selkeästi kokeneita tällä alueella ja kuvattu järjestelmä vaikuttaa loogiselta ja käyttökelpoiselta. Helsinki ja Suomi odottavat vielä niitä toimia, joilla sähköautoilu saadaan kasvuun. Ehkä opintomatka Osloon veisi asiaa eteenpäin.

Jouko Lampila | Lähde: Norsk elbilforening