Teslan energiavarasto Hawaijilla myy aurinkosähköä yöllä

Teslan energiavarasto Hawaijilla myy aurinkosähköä yöllä

Tesla on saanut Hawaijilla valmiiksi aurinkosähköprojektin, johon kuuluu akkuvarasto sähkön toimittamiseksi käyttäjille myös illalla, kertoo Bloomberg.

Tämä on yksi sähköautovalmistajan toimista, joilla se pyrkii saamaan verkkoon enemmän vihreää energiaa.

Kauai-saarelle rakennettu järjestelmä käsittää 13 megawatin (MW) aurinkopaneelit ja 52 megawattitunnin (MWh) akuston, joka varastoi sähköä päivällä ja luovuttaa sitä illalla auringon laskettua, selitti Kalifornialaisyhtiö viime viikolla. Teslalla on Kauai-saaren sähköyhtiön kanssa 20 vuoden sopimus, jonka puitteissa se toimittaa energiaa 13,9 dollarisentin hintaan kilowattitunnilta. Sähköyhtiön kustannukset dieselgeneraattoreiden sähköstä ovat 15,48 senttiä ja kuluttajat maksavat sähköstään 27,68 senttiä Hawaijilla.

Sähkön hintatasoa tällä ratkaisulla ei voi verrata esimerkiksi Lähi-idän huutokaupoissa toteutuneisiin muutaman sentin hintoihin. Tämä ratkaisu kuitenkin toimii ympäri vuorokauden, hintataso on vaihtoehtoa edullisempi ja energia on päästötöntä.

tesla-akut

Tämä projekti on suurin Teslan rakentamista lajissaan sen jälkeen kun yhtiö hankki SolarCity-yhtiön kahdella miljardilla US-dollarilla viime marraskuussa. Se alleviivaa toimitusjohtaja Elon Muskin tavoitetta tehdä Teslasta yhden pysähdyksen ostospaikka puhtaan energian ratkaisuille. Musk yhdistää aurinkoenergian ja Teslan akut tuottaakseen luotettavasti energiaa sähköyhtiöille ja vähentääkseen fossiilisten polttoaineiden käyttöä.

Hawaijilla on USA:n korkein sähkönhinta ja osavaltio on asettanut tavoitteekseen tuottaa kaiken sähkönsä uusiutuvilla energianlähteillä vuoteen 2045 mennessä. Hawaiji on aikaisemmin luottanut kalliisiin öljykäyttöisiin voimaloihin ja hakee nyt keinoja yhdistääkseen lisääntyvän aurinkoenergian tuotannon järjestelmiinsä.

Jatkoa seuraa, sillä tammikuussa energiayhtiö AES Corporation on tehnyt Kauai-saaren energialaitoksen kanssa sopimuksen 28 MW aurinkoprojektista, johon kuuluu 20 MW tehoinen akusto.

Jouko Lampila | Lähde: Bloomberg | Kuvat: Tesla