Helen rakentaa lisää aurinkovoimaa

Helen rakentaa lisää aurinkovoimaa

Helen rakentaa uusia aurinkovoimaloita yritysasiakkaiden kiinteistöihin. Asiakas tarjoaa voimalalle tilan ja saa voimalassa tuotetun sähkön käyttöönsä.

Helenin tavoitteena on ilmastoneutraali tulevaisuus, ja sitä kohti edetään monin eri keinoin. Helen kasvattaa hajautetusti tuotetun uusiutuvan energian osuutta omassa tuotannossaan, mutta myös asiakkaat voivat myötävaikuttaa sen lisäämiseen.

Viime aikoina aurinkosähkömarkkinoilla on ryhdytty tarjoamaan voimaloita energianostosopimuksella (PPA, Power Purchase Agreement), joka on yksi tapa hankkia voimala ilman suoraa pääomasijoitusta. Myyjä rakentaa voimalan asiakkaan osoittamaan paikkaan ja asiakas ostaa voimalan tuottaman sähkön. Myyjä myös huolehtii voimalan toiminnasta koko sopimuskauden ajan ja asiakas maksaa vain sen tuottamasta energiasta.

– Tämä on yrityksille mahdollisimman riskitön vaihtoehto. Asiakas ostaa sähköä omassa kiinteistössä olevasta voimalasta. Jos aurinko ei paista eikä sähköä tule, myöskään laskua ei tule, kertoo aurinkoliiketoiminnan päällikkö Atte Kallio Helenistä. – Useimmiten aurinkosähkö omasta voimalasta on edullisempaa kuin verkosta ostettu sähkö. Tämä edellyttää lähtökohtaisesti yli 1000 neliömetrin kattopinta-alaa, jolle mahtuu noin 400 aurinkopaneelia. Tällaisen voimalan teho on noin 100 kilowattia. Sopimuskausi on tyypillisesti 15 vuotta, mutta kausi voi myös lyhyempi tai pidempi. Pienemmille kattopinnoille sopii paremmin esimerkiksi leasing- tai avaimet käteen -ratkaisu.

Helen on omilla aurinkovoimaloillaan Helsingin Kivikossa ja Suvilahdessa Suomen suurimpia aurinkosähkön tuottajia. Aurinkovoimaloiden myötä Helen toi markkinoille nimikkopaneelikonseptin, jonka avulla kuka tahansa voi ryhtyä aurinkosähkön tuottajaksi vuokraamalla oman nimikkopaneelin.

06062016 KUVATTU SUVILAHDEN AURINKOVOIMALAN SÄHKÖVARASTO.

Helenillä on Suvilahden aurinkovoimalansa yhteydessä pilottihankkeena myös suuri akkuvarasto, jonka energiakapasiteetti on 600 kilowattituntia ja nimellisteho 1,2 megawattia.

Helen on myös rakentanut asiakkailleen kymmeniä suuria ja pieniä aurinkovoimaloita, mm. Otavamedian toimitalon katolle Helsingin Pasilaan. PPA-sopimuksella toimitettavat voimalat ovat uusi asia, mutta useampia hankkeita on Kallion mukaan jo neuvotteluvaiheessa.

– Aurinkoenergia kiinnostaa, ja voimalahankkeita on käynnissä useita eri puolilla maata, Kallio kertoo. – Aurinkovoimala ilman omia pääomainvestointeja täydentää hyvin Helenin aurinkoenergiaan liittyviä palveluita. Tämä on nimikkopaneelin tavoin asiakkaalle mahdollisimman vaivaton tapa tuottaa aurinkosähköä, kun pääomaa ja resursseja ei tarvitse sitoa ydinliiketoiminnan ulkopuolelle. Yritysasiakas hyötyy aurinkovoimalasta myös taloudellisesti – sähkölasku pienenee, ja varsinaisen sopimuskauden jälkeen on voimalan tuottama energia todella edullista.

Perustiedot:

  • Helen toteuttaa, rahoittaa ja ylläpitää asiakkaan kiinteistöön rakennettavan aurinkovoimalan, josta asiakas saa sähköt käyttöönsä.
  • Asiakkaalta ei edellytetä pääomaa eikä investointeja.
  • Palvelumaksu on sidoksissa aurinkovoimalan tuottoon – jos voimala ei tuota, asiakas ei maksa.

Jouko Lampila | Lähde: Helen | Kuvat: Helen