Vattenfall hankkii tuulivoimaloiden energiavarastoiksi BMW-akustoja

Vattenfall ja BMW Group ovat allekirjoittaneet sopimuksen jopa tuhannen Litium-ion -akun toimituksesta tänä vuonna.

Akkujen kapasiteetti on 33 kilowattituntia (kWh) ja ne on varustettu BMW:n akunhallintajärjestelmällä. Samoja akustoja käytetään BMW i3 -autoissa.

Ensimmäinen BMW-akkuihin perustuva energiavarasto rakennetaan 122 megawatin (MW) Princess Alexia -tuulipuiston yhteyteen lähellä Amsterdamia. 3,2 MW:n tehollaan on se Vattenfallin ensimmäinen suurempi energiavarastoprojekti Hollannissa.

Lopullista investointipäätöstä odottava suurin akkuihin perustuva energiavarasto tullaan näillä näkymin rakentamaan Vattenfallin 230 MW tehoiseen Pen y Cymoedd -tuulipuistoon Etelä-Walesissa. 22 MW tehoinen energiavarasto tulee auttamaan Britannian valtakunnallisen sähköverkon stabiiliutta osana niin sanottua EFR-palvelua (Enhanced Frequency Response).

Osana ”Norddeutsche Energiewende NEW 4.0” -projektia tulee Vattenfall yhdessä Hampurin yliopiston ja Nordex-yhtiön kanssa rakentamaan suuren akkuihin perustuvan energiavaraston tulevaan tuulipuistoon Hamburg-Bergedorfin alueella. Energiavarasto varmistaa 100-prosenttisen uusiutuvan energian syöttöä verkkoon ja parantaa verkon hyödynnettävyyttä ja sähkön laatua.

Muita mahdollisia akustojen käyttökohteita on energiavarastot yksityisissä talouksissa. Energiavarastot ovat Vattenfallin mukaan tärkeä osa yhtiön strategiaa ilmastoystävällisten ratkaisujen toteuttamisessa.

Jouko Lampila | Lähde: Vattenfall