Fortum rakentaa tuulivoimaa pohjoiseen ja aurinkoenergiaa etelään

Fortum rakentaa tuulivoimaa pohjoiseen ja aurinkoenergiaa etelään

Fortum on ottanut käyttöön teholtaan 70 MW:n aurinkovoimalaitoksen Bhadla-aurinkopuistossa Rajasthanin osavaltiossa Intiassa. Aurinkovoimalaitos on Fortumin kolmas ja toistaiseksi suurin käyttöön otettu aurinkoenergiaprojekti.

Fortum voitti tammikuussa 2016 käänteisen huutokaupan aurinkovoimaprojektista, ja aurinkovoimalaitos toteutettiin suunnitellussa aikataulussa. Voimalaitoksella tuotetulle sähkölle maksetaan takuuhintaa 25 vuoden ajan. Sähkön hinnaksi on sovittu 4,34 Intian rupiaa / kWh eli noin 62,50 €/MWh. Sähkönostosopimus on tehty Intian suurimman sähköyhtiön, National Thermal Power Corporationin (NTPC) kanssa.

Fortumilla on tällä hetkellä 85 MW aurinkovoimakapasiteettia Intiassa. Fortumilla on kolme voimalaitosta Rajasthanin ja Madhya Pradheshin osavaltioissa. Fortum rakentaa parhaillaan 100 MW:n aurinkovoimalaitosta Intian Karnatakaan. Myös tämä 100 MW:n aurinkovoimalaitos tulee saamaan takuuhintaa 25 vuoden ajan. Käänteisessä huutokaupassa tämän voimalan tuotannolle tuli hinnaksi 4,79 INR/kWh eli 69,00 €/MWh. Voimalaitos odotetaan otettavan käyttöön vuoden 2017 ensimmäisen puoliskon aikana.

Fortum kasvaa aurinko- ja tuulivoimassa

Tuulivoiman osalta Fortum keskittyy alueisiin kotimarkkinoillaan Pohjoismaissa ja Venäjällä. Tuulivoimaa yhtiö rakentaakin tällä hetkellä Ruotsissa, Norjassa ja Venäjällä.

Fortumin tavoitteena on hakea kasvua aurinkovoiman tuotannossa yhtiön nykyisiä kotimarkkinoita laajemmalta alueelta tarkasti valituista maista, joissa olosuhteet aurinkovoiman tuotannolle ovat suotuisat.

miehet_0299p

Intia on ensimmäinen maa, jossa Fortum on päättänyt kasvattaa aurinkovoimatuotantoaan. Olosuhteiltaan se on yksi suotuisimmista maista aurinkovoiman tuotannolle ja Intian valtio tukee voimakkaasti toimialan kehitystä. Fortumin tavoitteena on allokoida suunnitelluista kasvuinvestoinneista yhteisarvoltaan noin 200–400 miljoonan euron aurinkovoimaportfolio Intiassa.

– Turvataksemme pitkäaikaisen kilpailukykymme, jatkamme aurinko- ja tuulivoiman kehittämistä, sanoo Fortumilla aurinko- ja tuulivoiman viestinnästä vastaava Tero Era. – Tuulivoiman osalta keskitymme alueisiin kotimarkkinoillamme Pohjoismaissa ja Venäjällä ja aurinkovoimassa Intiaan. Seuraavan vaiheen aikana keskitymme kehittämään kokonaisuutta, jossa aurinkoenergia yhdistyy asiakasratkaisuihin, kysyntäjoustoon, sähköautoihin ja varastoihin.

Fortumin tavoite on Eran mukaan kasvaa aurinko- ja tuulivoimassa gigawatti-kokoluokkaan. Aurinko- ja tuulivoimateknologiat ovat nopeasti kehittymässä kilpailukykyisiksi samalla, kun uusiutuvan energian tuista ollaan vaiheittain luopumassa ja toiminta muuttuu markkinalähtöisemmäksi.

Jouko Lampila | Lähde: Fortum