Motiva: Asiaa energiasta? Kysy energianeuvoja Facebookissa

Motivan koordinoima valtakunnallinen energianeuvonta palvelee kuluttajia nyt Facebookissa Asiaa energiasta -sivulla.

Yksityisviestillä tavoittaa asiantuntevan energianeuvojan, joka vastaa asumisen energiakäyttöön, lämmitysjärjestelmiin ja uusiutuvan energian käyttöönottoon liittyviin kysymyksiin. Palvelu on maksutonta.

Puolueeton tieto auttaa ratkaisuissa

Energianeuvonnan tavoitteena on kannustaa suomalaisia tekemään kestäviä kulutusratkaisuja, edistää järkevää energiankäyttöä sekä auttaa valitsemaan omaan käyttöön soveltuvia uusiutuvan energian muotoja.

– Tietoa, teknisiä ratkaisuja ja palveluita on tarjolla, mutta niiden löytäminen ja vaihtoehtojen vertailu voi olla vaikeaa. Luotettava ja puolueeton neuvonta opastaa eteenpäin. Neuvonnan vieminen sosiaaliseen mediaan laskee kynnystä olla yhteydessä energia-asiantuntijaan, sanoo johtava asiantuntija Irmeli Mikkonen Motivasta.

Energianeuvojat kuuluvat valtakunnalliseen neuvojaverkostoon, joka tarjoaa myös alueellisia neuvontapalveluja 12 maakunnan alueella. Tietoa eri puolilla järjestettävistä neuvontatapahtumista kerätään Facebookin Asiaa energiasta -sivulle.

Vaikuta asumiskustannuksiin ja ympäristöön

Järkevällä energiankäytöllä ja uusiutuvan energian ratkaisuilla voi pienentää asumisen hiilijalanjälkeä ja asumiskustannuksia. Energia- ja vesikustannukset lohkaisevat kerrostalon hoitokuluista 30–40 %, lisäksi asukas maksaa huoneistoonsa tulevasta sähköstä.

– Asukkaan kannattaa kustannusten kertymisen kannaltakin olla kiinnostunut taloyhtiössä tehtävistä energian ja veden kulutukseen liittyvistä päätöksistä. Remonttien yhteydessä on aina mielekästä pyrkiä pienempiin lämmitys- ja käyttövesikustannuksiin parantamalla energiatehokkuutta rakenteellisin ja tekniikan keinojen avulla, toteaa asiantuntija Sami Seuna Motivasta.

Säästetty energia on parasta energiaa

Omakotitalossa asuva voi itsenäisesti vaikuttaa energiakustannuksiin. Sähkölämmitteisessä omakotitalossa asuva voi helposti pienentää sähkölaskuaan 10 prosenttia kulutustottumuksia muuttamalla ja selvästi enemmän pienilläkin korjausinvestoinneilla.

– Energiankäytön haltuunotto ja uusiutuvan energian käyttö, on se sitten maa- tai ilmalämpöä, aurinkosähköä tai -lämpöä, on kannattava investointi pienempiin käyttökustannuksiin ja rakennuksen arvon nostamiseen, Seuna sanoo.

Motivan maksuton palvelu löytyy täältä: www.facebook.com/asiaaenergiasta

Jouko Lampila | Lähde: Motiva