Polttomoottorin aika henkilöautoissa on päättymässä?

Markkinat ovat puhuneet ja sanovat sähkön olevan tulevaisuutta. Tesla-yhtiön pörssiarvo nousi viime viikolla ohi Fordin ja General Motorsin.

Fordilla on sadan vuoden etumatka Teslaan, mutta Elon Muskin yhtiö on saanut sen kiinni. Tesla Motors -yhtiön osakkeen arvo on jatkanut kipuamistaan ja yhtiön markkina-arvo ylsi viime viikolla 53 miljardiin US-dollariin. Maanantaina yhtiö ohitti Fordin (45 Mrd USD) ja tiistaina General Motorsin (49 Mrd USD).

Vanhemmat autoyhtiöt toki myyvät suunnilleen sata kertaa enemmän autoja kuin Tesla. Ne tuottavat myös voittoa, kun Tesla tekee tappiota miljoonia dollareita joka vuosi. Fordin ja GM:n taseet ovat myös turvallisen tuntuiset, kun Tesla on korviaan myöten veloissa. Kaikesta huolimatta, sijoittajat katsovat tulevaisuuteen ja uskovat Teslan nousevan ryminällä.

Mutta miksi Wall Street on niin hullaantunut tappiota tekevään autoyhtiöön? Sijoittajat uskovat, että itsenäiseen ajamiseen tarvittavia ominaisuuksia sisältävä sähköauto tulee olemaan uusi normaali – varsinkin kun Tesla valmistautuu tuomaan tarjolle ensimmäisen massamarkkinoille suunnatun autonsa. Ei myöskään haittaa, että Teslan autot ovat hyvän näköisiä ja pörssikauppiaiden silmät kostuvat, kun he näkevät Muskin kasvot.

Olisi hyvä kaikille, jos Wall Streetin väki on oikeassa. Kokonaisvaltainen siirtyminen sähköautoihin kaataisi yhden mahtavimmista esteistä taistelussa ilmastonmuutosta vastaan: se lopettaisi kasvihuonekaasujen suitsuttamisen liikenteessä.

Saattaa tuntua oudolta, mutta tässä on kerrankin yhteinen etu kannustaa Wall Streetiä.

Jouko Lampila | Lähde: Grist