Aurinkosähkön hinta jatkaa laskuaan Intiassa.

Muste on tuskin ehtinyt kuivua edellisessä uutisessa aurinkosähkön hinnasta Intiassa, kun kuulemme jälleen entistä halvemmasta tarjouksesta.

Aurinkosähkön hinta Intiassa on pudonnut 73% vuodesta 2010, kerroimme VIIME VIIKOLLA. Nyt ranskalainen aurinkosähkön rakentaja ja energiajätti Engien tytäryhtiö Solairedirect on jälleen asettanut uuden alimman hintanoteerauksen Intian aurinkosähkölle. Tällä yhtiö on varmistanut 250 megawatin (MW) projektin rakentamisen Kadapa-aurinkopuistoon Andhra Pradeshin osavaltiossa, kirjoittaa Clean Technica -julkaisun intialainen toimittaja ja aurinkoenergian kannattaja Saurabh Mahapatra.

Uusi voittanut tarjous käänteisessä huutokaupassa on 3,15 Intian rupiaa kilowattitunnilta (INR/kWh), eli noin 0,045 €/kWh tämän päivän valuuttakurssilla. Hinta on 4,5% alhaisempi kuin edellinen noteeraus helmikuulta 2017.

Kadapan aurinkopuistoa rakentaa NTPC Limited, joka on Intian suurin energiayhtiö. Puiston kokonaiskapasiteetin odotetaan nousevan 1 000 MW:iin.

Tällä kaupalla Solairedirectin koko aurinkosähköportfolio Intiassa nousee 700 MW:iin puistoilla viidessä eri osavaltiossa.

Myös kuusi muuta yhtiötä tekivät tarjouksensa, mutta eivät onnistuneet saamaan kauppaa. Ostro Energyn tarjous oli 3,16 INR/kWh ja Canadian Solar -paneelivalmistajan tytäryhtiö teki 3,39 INR/kWh tarjouksen. Muut neljä tarjoajaa Greenko Energies, Azure Power, Mahoba Solar ja Mahindra Renewables menivät yli neljän rupian tason.

Helmikuussa kolme rakentajaa saivat kukin 250 MW urakat hintatasolla 2,97 INR/kWh ensimmäiselle vuodelle ja 3,30 INR/kWh tasoitettu hinta (levelized tariff) koko 25 vuoden sopimuskaudelle. Mahindra Renewables oli yksi tämän huutokaupan voittajista.

Joidenkin markkina-analyytikoiden mielestä dollarin nopea lasku suhteessa Intian rupiaan on yksi tekijä aurinkosähkötarjousten romahduksessa. Tammikuussa 2016 FORTUM VOITTI tarjouskilpailun hinnalla 4,34 INR/kWh, joten hintataso on pudonnut 27% viimeisten 14 kuukauden aikana.

Nyt siis hintatason pudotus on 74% vuodesta 2010, jolloin Intia otti käyttöön käänteiset huutokaupat aurinkosähkömarkkinoillaan. Ensimmäisen huutokaupan korkein toteutunut hinta oli peräti 17,00 INR/kWh, yli viisi kertaa korkeampi kuin tämän hetken alin hinta.

Jouko Lampila | Lähde: Clean Technica | Otsikkokuva: Make in India