Australian tuulienergian hinnat ällistyttävät alan teollisuutta

Australialainen Origin Energy on tehnyt 530 megawatin tuulivoiman ostosopimuksen alle 60 Australian dollarin megawattihinnalla, kertoo Reneweconomy.

Alkajaisiksi on syytä mainita, että Australian dollari (AUD) on noin 0,74 US-dollaria tai 0,68 euroa. Tässä jutussa käytämme euroiksi muutettuja hintatietoja. 60 AUD = 40,74 €.

Origin Energy on saanut energiaviranomaisten hälytyskellot soimaan sopimuksellaan Victoriassa sijaitsevan 530 MW Stockyard Hill -tuulipuiston tuotannon ostamisesta.

Sopimukseen kuuluu, että Origin myy Stockyard Hill -tuulipuiston – Australian suurimman tuulipuiston – kiinalaiselle tuulivoimalavalmistaja Goldwindille 75 miljoonalla eurolla. Samalla Origin on sitoutunut ostamaan puiston koko tuotannon ajalla 2019-2030 alle mainitun 40,74 €/MWh hinnan.

Jutun lähteenä oleva Reneweconomy arvioi hinnan olevan ”reilusti alle” 40,74 €/MWh, lähempänä 50 AUD eli 34 €/MWh.

Hinta asettaa uuden lähtökohdan Australian uusiutuvan energian hintatasolle ja sen vaikutusta ei pidä aliarvioida. Taso on joka tapauksessa suunnilleen puolet tukkuhinnasta ja samalla tasolla kuin suoraan hiilivoimalasta ostettava sähkö.

Origin Energyn toimitusjohtaja Frank Calabria toteaa hintatason vain osoittavan, miten nopeasti Australian muutos uusiutuvaan energiaan on tapahtumassa.

– Goldwindin kanssa tehdyn sopimuksen ansiosta Origin on pystynyt lisäämään huomattavan määrän uutta uusiutuvaa energiaa salkkuunsa markkinoita johtavalla PPA-hinnalla, sanoo Calabria. – Viime vuonna kerroimme tavoitteeksemme lisätä 1 500 MW uusiutuvaa energiaa tarjontaamme vuoteen 2020 mennessä. Nyt olemme vain 300 MW päässä tuosta tavoitteesta.

PPA-hinnat

Sähkönostosopimusten hintakehitys Australiassa, yhdistetty suuren mittakaavan aurinko- ja tuulivoima. 40 AUD on noin 27 €.

Viime aikojen investoinnit Australiassa ovat keskittyneet suuren mittakaavan aurinkovoimaloiden ympärille, joiden hinnat ovat laskeneet merkittävästi viime vuonna. Stockyard Hillin kauppa kuitenkin osoittaa, että myös tuulivoiman puolella on edelleen hyviä tilaisuuksia ja tuulivoiman hinta laskee edelleen.

Origin tekee selväksi, että uusiutuva energia on halvinta uutta energiakapasiteettia tänään – sitä ei ole hiili, ei kaasu, eikä missään tapauksessa ydinvoima.

Jouko Lampila | Lähde: Reneweconomy