Asuntomessuilla käytössä varsin perinteiset energiaratkaisut

Asuntomessuilla käytössä varsin perinteiset energiaratkaisut

Tänään Mikkelissä avatuilla asuntomessuilla nähdään kuukauden ajan mielikuvituksellisia ja loisteliaita taloja. Energiaratkaisuissa mielikuvitusta on kuitenkin käytetty varsin maltillisesti.

Asuntomessujen 31 kohdetta ovat tänä vuonna pienempiä – keskikoko 140 neliömetriä – kuin aikaisemmin ja kohteita on myös monia aikaisempia kertoja vähemmän. Mukavaksi alueen tekee rakennusten väljä sijoittelu ja tietysti Saimaa, josta oma rantatontti on riittänyt kuudelle kohteelle.

Kaukolämpöä ja maalämpöä

Energiaratkaisuissa olisin odottanut enemmän mielikuvitusta ja enemmän aurinkoenergian hyödyntämistä. Nyt toteutukset jakautuvat melkein tasan kaukolämmön ja maalämmön kesken: 12 taloa kaukolämmössä ja 11 maalämmöllä tai paremminkin kalliolämmöllä toteutettuna. Lisäksi kolmessa talossa pääasiallinen ratkaisu on ilma-vesilämpöpumppu ja pari kohdetta pärjää pelkällä ilmalämpöpumpulla.

Kaukolämmön käyttö alueella on aika selkeä ratkaisu, koska Mikkelin kaupungin omistaman Etelä-Savon Energian (ESE) Pursialan CHP-voimalaitos sijaitsee vain reilun kilometrin etäisyydellä messualueesta. Kaavoituksessa kaukolämpö oli ensisijainen ratkaisu ja osa taloista sijaitsee pohjavesialueella, jossa lämpökaivojen poraamista ei hyväksytä.

Oikeastaan voi kysyä, miksi niin moni rakentaja on kieltäytynyt kaukolämmöstä. Vastauksen antoi eräs maalämpöön kallistunut rakentaja, joka ei luottanut kunnallisen energialaitoksen hinnoitteluun tulevaisuudessa: ”Kaukolämpötalossa ei mahda mitään, jos energialaitos nostaa kaukolämmön hintaa. Sähkön voi sentään kilpailuttaa.”

Aurinkoenergiaa vain neljässä

Aurinkosähkön käyttö painottuu pieniin ja kokeileviin kohteisiin. Esedun opiskelijatyönä rakennettu konttitalo on huoneistoalaltaan 56 m2 ja lämpiää suoralla sähköllä, takalla ja ilmalämpöpumpulla. Talossa on itä-länsi -asennustapaa edustava viiden kilowatin paneeliratkaisu, joka tuottaa sähköä talon tarpeisiin.

71425-Opaali+Fortum

Esedun opiskelijoiden kohde Opaali ja FortumKoti taustalla hyödyntävät aurinkosähköä.

Fortumin rakennuttama 60 m2:n talo vastaa Esedun toteutusta, mutta lämmönjako tapahtuu lattian vesikierrolla. Fortumin talossa on viiden kilowatin paneelit ja lisäksi sonnenBatterien kuuden kilowattitunnin energiavaraaja eli akku. Koska kysymys on Fortumin kohteesta, on siellä myös Fortumin kodinohjausjärjestelmä sekä 22 kW tehoinen latauspiste sähköautoa varten.

Kolmas aurinkosähköjärjestelmä löytyy ruotsalaisen Fiskarhedenvillan kohteesta, jossa 3 kW:n paneelit tuottavat sähköä 200-neliöisen talon ilma-vesilämpöpumpun pyörittämisen avuksi. Ruotsissa lähes kaikki heidän talonsa kuulemma varustetaan vähintään 3 kW paneeleilla – ja enemmänkin saa.

25_Ankkuriranta

Rivitaloyhtiö Ankkuriranta on asuntomessujen ainoa kohde, jossa käytetään suoraan aurinkolämpöä.

Messujen ainoa aurinkolämpökeräimiä hyödyntävä kohde on Mikkelin kaupungin omistaman vuokrataloyhtiö Mikalo Oy:n kymmenen vuokra-asunnon rivitalo. Kiinteistö on luonnollisesti liitetty ESEn kaukolämpöön, mutta aurinko avustaa lämmittämisessä. Mielenkiintoinen ratkaisu.

Taloautomaatio ohjaa värivaloja

Useissa taloissa on huippuluokan äänentoistolaitteet, joita ohjataan langattomasti kännykällä tai tabletilla. Samoilla laitteilla voidaan hallita talojen valaistusta, lukitusta ja hälytysjärjestelmiä. Erityinen suosikki tuntuu olevan ”hue-valot”, joissa valojen kirkkautta ja värisävyä voidaan hallita ennakolta ohjelmoidusti ja langattomasti. Melkoinen turhake.

Kovin pitkälle integroituja kiinteistöautomaatiojärjestelmiä sai etsiä kamman kanssa. Vaikutelmaksi jäi, että lämmityksen ja ilmanvaihdon ohjaus tapahtuu useimmiten omalla järjestelmällään ja muiden laitteiden omallaan. Fortumin talossa toki heidän järjestelmänsä ohjaa valojen ja muun rinnalla myös suoraa sähkölämmitystä, mutta esittelijöiden mukaan ei nykyisessä kehitysvaiheessaan osaa ohjata lämpöpumppujen toimintaa.

Aurinkovoimala valtatien varressa

Aurinkoenergian kannattaja saa iloisen mielen saapuessaan Mikkeliin etelästä. Juuri ennen kaupungin alkamista on viitostien vasemmalla puolella paraatipaikalla ESEn aurinkosähkövoimala, joka muodostuu 1 132 paneelista. Voimala ei ole varsinainen asuntomessukohde, mutta valmistui muutama päivä sitten juuri parahiksi messujen alkuun.

71438_aurinkovoimala

Etelä-Savon Energian aurinkovoimala on näköalapaikalla Mikkeliin etelästä tullessa. Laitoksella testataan myös erilaisten asennusjärjestelmien toimivuutta.

Aurinkovoimala on käytännössä testi- ja oppimispenkki, jossa ESE testaa erilaisten ratkaisujen ja aurinkoenergian ennakoinnin toimivuutta. Voimalassa on mikkeliläisen Valoen paneeleja sekä intialaisen Vikram Solarin paneeleja, joita tuo maahan ESEn 25% osuudella omistama Finnwind. Paneelit on kytketty 20 paneelin eli 5,2 kW:n ketjuihin ja vaihtosuuntaajia on eri valmistajilta. Laitoksen kokonaisteho on noin 300 kilowattia.

Laitoksella kerätään yksityiskohtaista tietoa sen toiminnasta, olosuhteista, eri valmistajien ja valmistuserien laitteiden toiminnasta jne. Oppilaitokset pääsevät hyödyntämään kerättyä tietoa. Kokonaisuuteen liittyy myös kehitysprojekti, jossa oppiva tietokonejärjestelmä lukee jatkuvasti ilmatieteen laitoksen sääennusteita ja opettelee niiden ja kertyvän kokemuksen perusteella ennakoimaan laitoksen tuottoa jopa pari vuorokautta eteenpäin.

Jouko Lampila | Otsikkokuva: Wave on ainutlaatuinen hirsitalo, josta on muodostunut jo melkein maamerkki Mikkelin asuntomessuille.