Pori liittyy HINKU-verkostoon ja ottaa suurimman hiilineutraaliutta tavoittelevan kunnan paikan

Porin kaupunki on päättänyt liittyä hiilineutraaliutta tavoittelevien HINKU-kuntien edelläkävijäjoukkoon. Porista tulee verkoston 32. jäsen ja yli 85 000 asukkaallaan tähän mennessä suurin HINKU-kunta.

Porin liittymisen jälkeen HINKU-kuntien asukkaita on Suomessa kaikkiaan yli 600 000. Kunnat ovat sitoutuneet vähentämään 80 prosenttia kasvihuonekaasupäästöjä vuoden 2007 tasosta vuoteen 2030 mennessä.

”HINKU-verkosto on hyvä keskustelu- ja yhteistyöareena. Verkostoon kuulumalla saadaan virallinen status, jolla pystytään osoittamaan työskentelyä ilmaston hyväksi”, Porin ympäristöjohtaja Matti Lankiniemi kertoo verkoston merkityksestä Porille.

Profiloitumista uusiutuvan energian edistäjänä

Porin kaupunginjohtaja Aino-Maija Luukkonen iloitsee Porin ottamasta askeleesta, johon alkusysäys saatiin muutama vuosi sitten käydystä SuomiAreenan keskustelusta. ”Porin liittymistä on valmisteltu huolella ja mietitty, miten päästötavoitteet toteutetaan”, Luukkonen kertoo.

”Pori on tehnyt jo pitkään työtä ilmaston eteen. 1990-luvun Aalborgin sopimuksesta lähtien kaupungin strategioihin on aina merkitty tavoite päästöjen vähentämiselle. Porilla on tahtoa profiloitua uusiutuvan energian edistäjänä”, Luukkonen ja Lankiniemi kertovat.

Ympäristöjohtajan mukaan Porilla on jo monta rautaa tulessa hiilineutraaliuden edistämiseksi: Pori vetää Satakunnan päästöjen vähentämisen hanketta, rakentaa tuulipuistoa ja tekee yhteistyötä energialaitoksen kanssa uusiutuvan energian käytön lisäämiseksi. Porin kaupungilla on jo aurinkovoimaloitakin, mutta niitä on tavoitteena rakentaa lisää. ”HINKU-jäsenyys merkitsee vielä selkeämpää sitoutumista ja selkänojaa edellyttää toimia kaupungin sisällä”, Lankiniemi toteaa.

”HINKU-päätöksellään Pori on asukasluvultaan nyt Suomen suurin kaupunki, joka on lupautunut 80 prosentin päästövähennyksiin jo vuoteen 2030 mennessä.  Porin esimerkki on tärkeä koko Suomelle, kun haluamme puhtaista ratkaisuista tulevaisuuden menetystekijän”, Suomen ympäristökeskuksen professori ja HINKU-hankkeen valtakunnallinen vastuujohtaja Jyri Seppälä painottaa.

Jouko Lampila | Lähde: Suomen ympäristökeskus