Kerrostaloyhtiöstä tuli aurinkosähkön tuottaja

Helsingin Oulunkylässä sijaitsevaan As Oy Hirsipadontie 5:een asennettiin yksi Suomen ensimmäisistä asunto-osakeyhtiön investoimista aurinkosähköjärjestelmistä.

Järjestelmä on suurempi kuin tyypillisessä omakotitalossa.

Nimellisteholtaan 15 kilowatin aurinkosähköjärjestelmä käynnistettiin juhlallisesti avajaisissa keskiviikkona 18.5. klo 11.00. Aurinkopaneelisto vähentää kiinteistöliittymän ostosähköä ja sen vuosituotanto on noin 12 000 kilowattituntia.

Päätös hankinnasta tehtiin tämän kevään yhtiökokouksessa, jossa asia sai ainoastaan kannattavia kommentteja.

– Kokouksessa lähinnä ihmeteltiin miksei paneeleita ole asennettu jo aikaisemmin, taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja Roger Santala toteaa.

Santala päätti ehdottaa paneeleiden hankkimista omalle taloyhtiölleen kuultuaan tietokirjailija Janne Käpylehdon esityksen aurinkosähköstä HSY:n isännöitsijäpäivillä. Käpylehto päätyi myös hankkeen suunnittelijaksi. Aurinkosähkö on Käpylehdon mukaan taloudellisesti kannattavaa, kun sillä pääosin korvataan verkosta ostettavaa sähköenergiaa.

Taloyhtiön päätöksentekoprosessia pidetään toisinaan haasteellisena, mutta Hirsipadontiellä hankintapäätös oli yksimielinen.

– Osakkailla on halu pitää yhtiö hyvässä kunnossa ja kehittää sitä yhteistyössä isännöitsijätoimiston kanssa vieläkin paremmaksi. Talossa suhtaudutaan positiivisesti hiilijalanjäljen pienentämiseen uutta tekniikka hyväksikäyttäen, kertoo taloyhtiön isännöitsijä Jarko Haanpuu.

Tärkeä osa oli myös huolellisella valmistelulla. Suunnittelija kartoitti kohteen ja laati yhtiökokoukseen perusteellisen raportin, jossa esiteltiin toteutusehdotusta ja vastattiin tärkeimpiin aurinkosähköä koskeviin kysymyksiin.

– Kattavan raportin pohjalta päätös oli helppo tehdä. Hirsipadontien järjestelmä tuo kaivattuja käyttäjäkokemuksia aurinkosähköstä taloyhtiömaailmassa, sanoo Ilmastoinfon energia-asiantuntija Teemu Kettunen.

Kokemuksia kerätään aurinkosahkoakotiin.fi -sivuille. Sivuilta löytyy apua myös aurinkopaneeleja tarjoavien yritysten vertailemiseen. Yritysten avaimet käteen -toimitusten hinta- ja laitetietoja esitellään sivustolla toukokuun loppuun asti.

– Esittelystä saa hyvän kuvan markkinoilla olevista järjestelmistä ja niiden hintatasosta, arvioi Kettunen.

Jouko Lampila | Lähde: HSY