EU auttaa maksutta IPR-hallinnassa Kiinassa ja Kaakkois-Aasiassa

EU auttaa maksutta IPR-hallinnassa Kiinassa ja Kaakkois-Aasiassa

IPR SME helpdesk on palvelu, joka auttaa maksutta EU:ssa toimivia pieniä ja keskisuuria yrityksiä turvaamaan aineettomia oikeuksiaan Kiinan ja Kaakkois-Aasian markkinoilla.

Lyhenne IPR tarkoittaa aineettoman omaisuuden oikeuksia. Lyhenne tulee englanninkielisistä sanoista Intellectual Property Rights. Usein puhutaan myös henkisestä tai aineettomasta pääomasta ja niihin liittyvistä oikeuksista.

Tapaaminen Vaasan EnergyWeek-tapahtumassa

Osallistuin pari viikkoa sitten Vaasan mainioon EnergyWeek-tapahtumaan ja kaikesta uteliaana asetin itseni myös tarjolle kahdenvälisiin Energy Match -tapaamisiin. Pian sainkin tapaamispyynnön Lucas Lanziottilta, joka on ”Project Executive at China and South-East Asia IPR SME Helpdesk, Brussels, Belgium”.

Tyylikäs kaveri näytti lakimieheltä ja ilmeisesti sellainen onkin. Hän kertoi kuuluvansa EU-projektiin ja haluavansa laajentaa näkyvyyttä energia-alalle. Tavoitteena on auttaa yrityksiä varmistamaan laillinen tausta etukäteen, ennen kansainvälistymistä, ja siten välttää sudenkuopat.

Ajattelin ensin, että tämä herra tulee jostakin asianajotoimistosta ja haluaa julkisuutta yritykselleen. Hetken päästä kuitenkin selvisi, että hän tarjoaa palveluitaan kansainvälistymiseen tähtääville EU-yrityksille täysin maksutta!

Epäluuloisena henkilönä olen pyrkinyt tarkastamaan huolellisesti hänen kertomuksensa ja Euroopan Komission sivuilta todellakin löytyy hänen esittelemänsä hanke.

Tieto auttaa tekemään oikeita päätöksiä

Lanziottin edustama hanke keskittyy Kiinaan ja Kaakkois-Aasiaan. Hankkeessa työskentelee noin 25 henkilöä ja sillä on toimistot Pekingissä, Vietnamissa ja Brysselissä. Palvelua tarjotaan pienille ja keskisuurille yrityksille (SME), jollaisia ovat tyypillisesti alle 250 henkilöä työllistävät yritykset.

Palvelua tarjotaan kolmella tavalla: neuvonnan, koulutusmateriaalin ja kurssien muodossa.

Neuvonta – helpdesk – on palvelu, josta yritys voi pyytää vastauksia tiettyihin kysymyksiin esimerkiksi sähköpostin välityksellä tai puhelimitse. Helpdesk antaa maksutta ja luottamuksellisesti neuvon kolmen työpäivän kuluessa.

Koulutusmateriaali pitää sisällään monia oppaita esimerkiksi patentti- ja tavaramerkkikysymyksistä, maakohtaisia oppaita, tiettyyn teollisuuden alaan liittyviä oppaita ja paljon muuta.

Koulutusta on tarjolla sekä koulutustapahtumien että webinaarien muodossa. Näihin voi sisältyä myös yksilöllistä neuvontaa.

10 vuotta EU-yritysten opastamista

IPR SME Helpdesk on Euroopan Unionin vuonna 2008 käynnistämä hanke, jonka tavoitteena on auttaa yrityksiä suojaamaan aineetonta omaisuuttaan, kun he tekevät liiketoimia Kiinan tai Kaakkois-Aasian maiden kanssa tai näissä maissa.

Lait ja käytännöt poikkeavat Aasiassa monella tavalla eurooppalaisista ja toimintakulttuuri on monella tavalla erilaista. Asioista on hyvä ottaa selvää etukäteen, jolloin karikot voi välttää ja liiketoiminnan laajentaminen on turvallisempaa.

Jos suunnittelet liiketoimintasi laajentamista Kiinaan tai Kaakkois-Aasiaan, pääset alkuun vaikkapa käymällä sivustolla www.ipr-hub.eu.

Jouko Lampila